duminică, 31 octombrie 2010

1 Noiembrie – ZIUA MORTILOR – LUMINATIA

 

1 Noiembrie – ZIUA MORTILOR – LUMINATIA

In calendarul liturgic al Bisericii Romano-Catolice, ziua de 1 noiembrie este consacrata tuturor sfintilor, iar cea de 2 noiembrie tuturor mortilor, insa cum cea din urma este o sarbatoare cu inainte­praznuire, ea începe practic, din dupa-amiaza zilei de 1 noiembrie.
Pentru ca in Evul Mediu credinciosii, după Sfanta Liturghie, petreceau toata noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) in cimitir, rugandu­-se pentru sufletele raposatilor, astfel se explica temeiurile consacrarii primei zile a lunii noiembrie drept zi a mortilor.
Ulterior, Biserica Romano­Catolica a introdus in calendarul liturgic, chiar dupa Ziua Tuturor Sfintilor, pe cea a tuturor mortilor. De aici, s-a dezvoltat obiceiul contemporan de a merge in dupa-amiaza zilei de 1 noiembrie in cimitir, de a aprinde lumanări, a duce coronite de flori si a se ruga pentru sufletele mortilor, fiind savarsită si o vecernie (slujba de seara) special pentru acestia. Preotii catolici precizează ca in 2 noiembrie, fiecare cleric are dreptul sa oficieze trei liturghii, una pentru propriii raposati, rude si cei apropiati, una pentru sufletelor celor care si­-au dat viata în cele două conflagratii mondiale (introdusa de Papa Benedict al XV-lea, dupa primul razboi), iar a treia pentru sufletele credinciosilor care au aparţinut de parohia respectiva.
Desi in Bisericile protestante, Ziua Mortilor nu exista, si credinciosii protestanti, reformati, evanghelici, merg in cimitire, aprind lumanări si se roaga. Mai mult, obiceiul a fost preluat, cel putin in Ardeal, si de Biserica Romana Unita cu Roma (greco­-catolica). Si ortodocsii – desi au cel mai puternic si permanent cult al mortilor – se alatura in aceasta celebrare a sufletelor celor dispăruti, care devine astfel ecumenica.
Ziua Mortilor, Luminatia, Luminatiile se sarbatoreste in 1 noiembrie, mai ales in Transilvania, Banat, Maramures. Se stie ca in Maramures cultul mortilor e foarte important. An de an, in prima zi de Brumar, localnicii aprind lumanari in cimitire si dau de pomana saracilor, conform credintei solide pe care o au cum ca in noaptea Luminatiei sufletele celor plecati se intorc in mijlocul celor dragi.
1 noiembrie e ziua cand o mare parte a romanilor merge la cimitir sa puna flori si lumanari pe mormintele celor disparuti. Valoarea unui om consta nu doar in importanta pe care o da vietii, ci si a respectului fata de memoria celor care nu mai sunt.
Toti curata mormintele inainte de 1 noiembrie: se smulg buruienile, se matura, se spala crucea, gunoaiele stranse se arunca in locuri special amenajate. Pe mormintele curatate se pun lumanari si flori, fiecare se roaga pentru sufletele celor plecati. In seara de 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate, iluminate. Si acum cateva randuri despre acest obicei. Sarbatoarea si ceremonia sunt de origine catolica. Sarbatoarea catolica “Ziua Tuturor Sfintilor” s-a transformat, in Transilvania, in “Ziua Mortilor”, fiind numita in unele zone si “Luminatia”.
Desi Biserica Ortodoxa nu recunoaste existenta Purgatoriului, cei mai multi dintre enoriasii sai din Transilvania, care provin din randul fostilor credinciosi greco-catolici, au pastrat sarbatoarea. Chiar daca este o sarbatoare catolica, “Ziua mortilor” este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul  mortilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu