joi, 10 noiembrie 2011

Karma: cum se dezvaluie si manifesta ea in vietile noastre?

Karma: cum se dezvaluie si manifesta ea in vietile noastre?


Orice vorba, gand sau actiune sunt ca o amprenta a personalitatii noastre care la un anumit moment in viata se va reflecta sub forma de karma pozitiva sau negativa. Karma actiunii este cea care are mai multe consecinte asupra viitorului nostru, si nu karma gandirii. Mai mult, trebuie sa stim ca intentiile noastre si atitudinea psihica sunt cele care determina influenta karmica. De exemplu, motivatia de a ajuta pe cineva ar fi mult mai pura daca ar proveni din compasiune si nu din datorie. La fel, o fapta rea premeditata va avea o repercursiune karmica mai puternica decat o actiune impulsiva. Astfel, cu cat este mai pura motivatia noastra, cu atat mai puternica va fi manifestarea karmica.

Cum se dezvaluie karma?


Desi nu are o “forma” definita in spatiu, mintea este o entitate separata de trup. Dupa ce corpul dispare din aceasta lume prin moarte, mintea nu inceteaza sa existe, ci trece intr-o alta stare denumita de tibetani, conform Cartii Mortilor, starea bardo, adica starea intermediara. In aceasta stare a mintii, karma anterioara, atat pozitiva, cat si negativa, se inalta spre esenta mintii. Asa cum este stiut, in starea bardo, o anumita manifestare karmica (pozitiva sau negativa) se va desavarsi, iar persoana in care ne reincarnam va fi urmarita in viata sa de acea karma. Parerea conform careia karma urmeaza o cale lineara este gresita; karma se poate desavarsi pe parcursul mai multor vieti, ci nu neaparat de la reincarnarea in care a fost creata la cea imediat urmatoare.

Karma negativa – cum ii oprim efectul?


De multe ori avem impresia ca dificultatile din viata noastra apar de nicaieri. De obicei raspundem la acestea plangandu-ne sau blamand soarta, adica printr-o atitudine negativa la karma negativa care se manifesta deja in viata noastra. O atitudine adecvata in cazul problemelor este acceptarea acestora, deoarece actiunile noastre din trecut au creat prezentul karmic. Vom crea karma pozitiva atunci cand vom raspunde pozitiv la karma negativa. De multe ori, acest lucru poate efectiv face sa dispara efectul karmic negativ. Iar atunci cand experimentam efectul pozitiv karmic – toate ne merg bine – ar trebui sa ne folosim de atitudinea pozitiva pentru a invata cum sa confruntam provocarile din viitor, cum sa capatam abilitatea de a fi mai rabdatori si optimisti. Potentialul acesta il detinem in fiecare moment al vietii noastre.

Karma si renasterea


Karma pozitiva provine din motivatia noastra de a elibera toate fiintele de suferinta. Cea mai pura modalitate de a face aceasta este sa ne eliberam mai intai pe noi de robia propriului ego, ca mai apoi sa ii eliberam si pe cei din jur. Ego-ul este cel care ne desparte de Constiinta, Minte sau Iubirea Universala. Odata eliberati, suntem dezlegati de efectul karmic si de renastere. Totusi, o finta libera poate alege, din compasiune, sa se reincarneze pentru a-si ajuta semenii sa isi purifice mintea si sufletul. In budism, aceste persoane se numesc Bodhisattva. De asemenea, se crede despre Bodhisattva ca se pot “deghiza” pentru a ne invata cum sa trecem prin viata. Asadar nu vom sti niciodata daca partenerul, prietenul sau vecinul nostru este o astfel de fiinta. Poate ca nu “copilul nostru” a murit de tanar din cauza unei boli, ci un mare Bodhisattva care s-a reincarnat in el: pentru a se naste, a fi iubit de noi si apoi a ne indurera cu disparitia lui – toate acestea in scopul de a ne deschide inimile si a ne conduce spre profunzime.

Fapte bune = Karma pozitiva


Daca nu avem ca tel eliberarea, ar trebui cel putin sa facem fapte bune in scopul de a-i ajuta pe ceilalti in suferintele lor. Orice fapta buna sau vorba spusa cu drag creeaza karma pozitiva, deci chiar si un simplu zambet sau un gand pozitiv indreptat spre cineva sunt benefice. Bunatatea, ca mijloc al crearii de karma pozitiva pentru noi insine poate parea un act de egoism – si chiar este. De aceea, trebuie sa dedicam karma pozitiva pe care am creat-o persoanelor care ne inconjoara, sa facem acte de iubire. Poate ca la inceput nu vom putea face acest lucru in mod sincer insa, daca incercam zilnic, compasiunea noastra va deveni pura, autentica.
SURSA:

FOTO :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu