sâmbătă, 3 martie 2012

Eneagrama Personalitatii si Inteligenta Emotionala: tu cum te definesti ca persoana?

Eneagrama Personalitatii si Inteligenta Emotionala: tu cum te definesti ca persoana?


Dupa ce am aflat, folosindu-ne de Eneagrama Personalitatii, cum gandim  si cum simtim, a sosit momentul sa descoperim cum ne definim ca persoana atunci cand interactionam cu semenii nostri si ne punem in miscare inteligenta emotionala.

Astfel, in Eneagrama, cele trei tipuri de “persoana” (definita in raport cu ceilalti) sunt Liderul, Pacifistul si Castigatorul.

Aceste trei tipuri de persoana isi iau puterea din inteligenta lor emotionala – abilitatea de a se armoniza cu sentimentele oamenilor din jur, cu situatiile cu care se confrunta si de a actiona in consecinta cu determinare si curaj.

Liderul


Acest tip de persoana are o prezenta de spirit puternica si nu ii este frica sa ia decizii. Liderul  se comporta ca un stalp de sustinere si considera ca este de datoria lui sa ii ghideze si sa ii protejeze pe cei din jur. Datorita increderii pe care o are in propriile forte, acest tip de caracter dau tot ce au pentru binele grupului din care fac parte.

Liderul ca stereotip: generalul din armata sau liderul politic; poate fi de asemenea regasit in orice situatie in care este nevoie de actiuni decisive – la locul de munca sau chiar in familie.

In mod ideal, Liderul este o persoana nobila ce se pune in slujba adevarului si a dreptatii. Se foloseste de puterea pe care o detine pentru a-i ajuta pe cei din jur si are o reputatie de om empatic. Acest tip de persoana este concentrat pe indivizii din jurul sau, si nu pe propriul eu, iar inteligenta sa emotional ail ajuta sa nu dea gres aproape niciodata. Face usor distinctia intre ce este bine si ce este rau si isi foloseste puterea in mod echilibrat.


Exista riscul ca Liderul sa devina intoxicat de puterea sa, folosind-o pentru a-si apara propriile interese.

Putem deveni acest tip de persoana in orice moment in care ne asumam pozitia de “conducere” si reusim sa luam decizii intelepte pentru folosul grupului din care facem parte.

Pacifistul


Inteligenta emotionala pe care o poseda Pacifistul il ajuta pe acesta sa mentina o stare de echilibru si armonie intre el si persoanele ce il inconjoara. Acest tip de individ este extrem de comunicativ, deschis si se adapteaza cu usurinta la nevoile celorlalti. Fiindca se muleaza perfect pe personalitati diferite, nu este intotdeauna apreciat pentru influenta pozitiva pe care o are.

Se poate totusi ca Pacifistul sa se concentreze prea mult pe nevoile semenilor sai si sa ezite in momentul in care este pus sa ia decizii majore.

Pacifistul ca stereotip: mediatorul dintr-o discutie sau batranica/batranelul ce se ingrijeste ca toata lumea sa fie bine; putem regasi Pacifistul in orice context in care o persoana incearca sa aplaneze conflicte si sa readuca starea de armonie.

In mod ideal, Pacifistul este constient de propria sa influenta asupra oamenilor si nu ii este frica sa intervina pentru a crea armonie. Acest tip de persoana intelege ca sunt multe lucruri importante in viata, insa niciunul nu depaseste nevoia de a fi impacat cu sine si cu ceilalti. Pacifistul este suficient de intelept pentru a echilibra nevoile si interesele grupului cu ale sale.

Greseala pe care o poate comite acest tip de persoana este ca neglijeaza probleme importante doar pentru a mentine o stare de armonie (desi este una de suprafata).

Fiecare dintre noi devine Pacifistul in momentul in care intervine pentru a restaura pacea (intr-un conflict) si face tot posibilul pentru ca grupul din care face parte sa nu duca lipsa de intelegere si o comunicare deschisa.

Castigatorul


Castigatorul isi canalizeaza inteligenta emotionala pentru a indeplini o “misiune”, pentru a reusi ceva in viata indiferent de sarcificiile pe care trebuie sa le faca. Acest tip de persoana tine foarte mult la standarde si isi alege cu grija oamenii ce ii vor fi alaturi pe parcursul calatoriei sale spre succes. Intelege ca regulile sunt mijloace de ajutor si accepta defectele sale si ale celor din jur.

Castigatorul ca stereotip: profesorul; putem sa descoperim acest tip de persoana in orice situatie unde sunt necesare standardele inalte.

In mod ideal, Castigatorul este un exemplu al eficientei, muncind din greu pentru a-si atinge telurile. Este idealist si perfectionist – daca nu reuseste ceva din prima, va persevere si nu se va da batut. Totusi, este suficient de realist incat sa isi da seama ca sunt lucruri pe care nu le poate realiza 100% perfect.

Devenim Castigatorul atunci cand ne depasim limitele pentru a atinge performante si luptam pentru lucrurile in care credem.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu