sâmbătă, 13 decembrie 2014

Suntem creatori


Suntem creatori


Lumea a fost construită de creatori — inventatori amatori curioşi, entuziaşti ale căror obiceiuri au scăpărat noi industrii. Editorul revistei MAKE, Dale Dougherty spune că suntem cu toţii creatori în adâncul inimiii; el arată noi unelte grozave cu care te poţi juca, precum Aduinos, imprimante 3D ieftine şi chiar sateliţi pe care-i poţi face tu însuți.

VIDEO :
https://www.ted.com/talks/lang/ro/dale_dougherty_we_are_makers 


Voi avea o idee destul de simplă pe care-o voi repeta mereu până o veţi crede, şi anume că toţi suntem creatori. Chiar cred asta. Toţi suntem creatori. Suntem născuţi să facem lucruri. Avem această abilitate de a construi lucruri, de a descifra lucruri cu mâinile noastre. Folosim cuvinte ca “a descifra” metaforic pentru a include și înţelegerea lucrurilor. Nu doar trăim, ci și facem; creăm lucruri. Ei bine, vă voi arăta un grup de creatori de la târgul Maker Faire şi din alte locuri. Nu se vede foarte bine, dar asta e o bicicletă extrem de înaltă. Se numește bicicletă racletă — din Oakland. Şi ăsta e un scooter extrem de mic pentru un domn de mărimea asta. Dar el încearcă să-l alimenteze, să-l motorizeze cu un acumulator de burghiu electric. Întrebarea pe care și-a pus-o, “Pot s-o fac? Poate fi făcută?” Se pare că da. Deci creatorii sunt entuziaşti, sunt amatori, sunt oameni cărora le place să facă ceea ce fac. Nu ştiu întotdeauna de ce fac ce fac.


Am început să organizăm creatorii la târgul nostru Maker Faire. S-a ținut unul aici în Detroit vara trecută, şi va mai fi ţinut vara viitoare la Henry Ford. Dar le ţinem în San Francisco – şi în New York. E un eveniment fantastic să te întâlneşti şi să vorbeşti cu aceşti oameni care construiesc lucruri şi care vin acolo doar ca să le prezinte şi să vorbească despre ele şi să aibă conversaţii grozave.
(Video) Om: S-ar putea să-mi iau una din astea.
Dale Dougherty: Acestea sunt brioşe electrice.
Om: De unde le-aţi luat?
Muffin: Vrei să plutești cu noi? (Om: Nu.)
DD: Ştiu că Ford va scoate noi vehicule electrice . Dar noi am reușit primii.
Doamnă: Vrei să aluneci cu noi?
DD: Ăsta-i ceva ce eu numesc legănat în ploaie. Se distinge cu greu, dar… — un panou în vârf recirculă apa lasând-o să cadă chiar înainte şi după ce traversezi baza arcului. Deci imaginaţi-vă un copil: “O să mă ud? O să mă stropească? Nu, nu m-a udat. Mă va uda? Mă va ploua?” Asta-i experienţa unui leagăn isteț. Şi desigur, avem moda. Oamenii transformă lucruri în modă. Nu ştiu dacă ăsta se numeşte corset basket, dar trebuie să fie ceva de genul ăsta. Avem studenţi la arte culegând, luând părţi din radiatoare vechi şi turnându-le pentru a face ceva nou din ele. Au făcut asta vara şi era foarte cald.
Ei bine, acesta necesită explicaţii. Ştiţi ce sunt alea, nu? Billy-Bob, sau Billy Bass, sau ceva asemănător. În fundalul e tipul care a făcut asta, e un fizician. Şi aici va explica puţin despre ce face.
(Video) Richard Carter: Sunt Richard Carter, şi ăsta e Corul Sashimi Tabernacle.
Cor: Când mă ţii în braţele tale
RC: Totul e controlat de calculator într-un Volvo vechi.
Cor: Sunt suspendat de un sentiment
Atârn în credința
Că eşti îndrăgostit de mine
DD: Deci Richard a venit din Houston anul trecut să ne viziteze aici în Detroit şi să ne arate minunatul Cor Sashimi Tabernacle. Deci, eşti un creator? Câți oameni de-aici ar spune că sunt creatori, vă rog ridicaţi mâna? Destul de bine — Dar sunt unii din voi care nu vor să admită că fac lucruri. Dar mai gândiți-vă. Suntem creatori de mâncare, suntem creatori de adăpost, suntem creatori de multe lucruri diferite. Şi în parte, ce mă interesează azi, e că sunteţi creatori ai propriei voastre lumi, şi mai ales rolul pe care tehnologia îl are în viaţa voastră. Sunteţi de fapt un şofer sau un pasager, ca să folosesc o expresie de la Volkswagen. Creatorii sunt în control. Asta e ceea ce-i fascinează; de-asta fac ce fac. Vor să-şi dea seama cum funcţionează lucrurile, vor să aibă acces la ele, vor să le controleze; vor să le folosească în scopuri personale.
Creatorii azi, într-o oarecare măsură, sunt pe margine. Nu fac parte din curentul principal. Sunt puţin radicali. Sunt puţin subversivi în ceea ce fac. Dar mai de mult, era obişnuit să te imaginezi făcând lucruri cu propriile mâini. Nu era ceva ieşit din comun. Am găsit acest film vechi. Şi vă voi spune mai multe despre el, dar …
Narator: Din toate câte suntem, noi americanii suntem creatori. Cu calitățile, minţile şi spiritul nostru, adunăm, formăm, modelăm — constructori şi modelatori şi reparatori.
DD: Deci asta vă arată oameni care fac lucruri din lemn, un bunic făcând o corabie într-o sticlă, o femeie făcând o plăcintă — într-un fel, obișnuitul zilei. Dar a fost un sentiment de mândrie că am făcut lucruri, că lumea din jurul nostru a fost făcută de noi. Nu a existat doar; noi am făcut-o, şi am fost conectaţi la ea în acest fel. Şi cred că asta e extrem de important. Acum, vă voi povesti un lucru amuzant. Această rolă — e un film industrial — dar a fost arătat în cinematografe cu vizionare din parcare în 1961 — în zona Detroit, de fapt — şi a precedat “Psycho” al lui Alfred Hitchcock. Deci îmi place să cred că s-a întâmplat ceva acolo în noua generaţie de creatori care au ieşit din asta plus “Psycho”.
Acesta e Andrew Archer. L-am întâlnit pe Andrew la una din întâlnirile comunităţii noastre când organizam Maker Faire. Andrew se mutase în Detroit din Duluth, Minnesota. Şi am vorbit cu mama lui, şi am ajuns să scriu un articol despre el pentru o revistă numita Kidrobot. El e doar un copil care a crescut jucându-se cu unelte în loc de jucării. Îi plăcea să desfacă lucruri. Mama lui i-a dat o parte din garaj, şi el colecta lucruri vândute în curţi şi făcea chestii. Şi apoi nu i-a plăcut şcoala foarte mult, dar s-a implicat în concursuri de robotică, şi şi-a dat seama că avea talent, dar, mai important, era foarte pasionat. Şi a început să construiască roboţi. Şi când am stat lângă el, îmi spunea despre o companie pe care a făcut-o, şi construia roboţi pentru uzinele de automobile pentru a muta lucrurile prin uzină. Şi de-asta s-a mutat în Michigan. Dar s-a mutat aici şi pentru a întâlni alţi oameni care fac ce face el. Şi asta ne duce la această idee importantă de azi.
Aceştia sunt Jeff Bilal şi câţiva alţii aici într-un spaţiu de entuziaști. Sunt trei sau mai multe asemenea spaţii în Detroit. Există probabil unele noi de când am fost aici ultima oară. Dar astea sunt ca nişte cluburi. Folosesc în comun unelte, spaţiu, împărtăşesc expertiza în ce fac. Şi astfel e un fenomen foarte interesant care se răspândește peste tot în lume. Dar, în esență, aceştia sunt oameni care se joacă cu tehnologia. Dați-mi voie să mai spun o dată — se joacă. Nu ştiu neapărat ce fac sau de ce fac acel lucru. Se joacă pentru a descoperi ce poate face tehnologia, şi probabil să descopere ce pot face ei înşişi, care sunt capacităţile lor.
Acum, altceva care cred că decolează rapid, un alt motiv pentru care crearea se dezvoltă rapid azi, e că există niște unelte noi şi grozave. Nu puteţi vedea foarte bine pe ecran, dar Arduino: Arduino e o platformă open-source pentru hardware. E un micro-controlor. Dacă nu ştiţi ce sunt acelea, sunt doar creierele. Sunt creierele proiectelor creatorilor. Şi aici e un exmplu. Nu ştiu dacă se vede bine, dar asta e o cutie poştală — deci o cutie poştală obişnuită şi un Arduino. Deci descoperi cum să o programezi şi o pui în cutia ta poştală. Şi când cineva îţi deschide cutia poştală, primeşti o notificare; un mesaj alertă merge la iPhone-ul tău. Acum, asta poate fi o uşă de câine, poate fi cineva care intră undeva unde n-ar trebui, ca de exemplu un frăţior în camera surioarei lui. Există foarte multe lucruri pe care ţi le poţi imagina pentru asta.
Ăsta e alt exemplu — o imprimantă 3D. E o altă unealtă care a devenit populară — foarte, foarte interesantă. Asta e Makerbot. Există și versiuni industriale — [costând] aproape 20.000$. Aceşti tipi au făcut o versiune pentru 750$. Şi asta înseamnă că cei cu acest hobby şi oamenii obişnuiţi pot s-o cumpere şi să se joace cu imprimante 3D. Acum, ei nu ştiu ce vor să facă cu ea, dar îşi vor da seama. Îşi vor da seama construind-o cu mâinile lor şi jucându-se cu ea. Unul din lucrurile cele mai tari e că Makerbot a trimis o îmbunătăţire, nişte paranteze noi pentru cutie. Ei bine, ai tipărit parantezele şi apoi le-ai înlocuit pe cele vechi cu cele noi. Nu e grozav?
Deci creatorii culeg tehnologia de peste tot din jurul nostru. Acesta e un detector de radar care a fost conceput dintr-o jucărie Hotweels. Şi ei fac lucruri interesante. Creează într-adevăr arii noi şi explorează lucruri pe care ţi le poţi doar imagina. Armata face avioane teleghidate. Ei bine, există o întreagă comunitate de oameni care construiesc avioane autonome, sau vehicule — ceva pe care-l poţi programa să zboare de unul singur, fără un băţ sau altceva, pentru a afla ce cale va urma. Fac o muncă fascinantă.
Am avut o problemă legată de explorarea spaţiului, explorarea de către amatori. Ăsta e probabil cel mai bun timp în istoria omenirii pentru a fi fascinat de spaţiu. Ți-ai putea construi și lansa în spaţiu propriul satelit pentru aprox. 8.000$. Gândiţi-vă cât de mulţi bani şi câţi ani le-a luat celor de la NASA să trimită sateliţi în spaţiu. De fapt, aceşti oameni chiar lucrează pentru NASA, şi încearcă să iniţieze o mişcare, folosind componente disponibile, lucruri ieftine care nu sunt specializate pe care le pot combina şi le pot trimite în spaţiu.
Amatorii sunt o sursă de inovaţie, şi cred că ne duce cu gândul la cazuri ca naşterea industriei calculatorului personal. Acesta e Steve Wozniak. Unde învaţă el despre calculatoare? Este Clubul Homebrew Computer — ca un spaţiu special. Şi el spune, “Aş putea merge acolo toată ziua şi să vorbesc cu oamenii şi să împărtăşesc idei gratis.” Ei bine, a ajuns mai bine decât gratis. Dar e important să înţelegem că multe din originile industriilor noastre — chiar şi Henry Ford — vin cu această idee de joacă şi de descoperire a lucrurilor în grupuri.
Ei bine, dacă nu v-am convins că sunteţi un creator, sper însă că v-am convins că generaţia următoare ar trebui să fie de creatori, că copiii sunt interesaţi în mod special de asta, de această abilitate de a controla lumea fizică şi de a putea folosi componente ca micro-controlori pentru a construi roboţi. Şi trebuie să introducem lucrurile astea în şcoli, sau în comunităţi în multe, multe moduri — abilitatea de a te juca, de a modela şi a remodela lumea din jur. Există o mare oportunitate azi — şi ce mă interesează într-adevăr cel mai mult — e răspunsul la întrebarea: Ce va face America? Mai mulţi creatori.
Mulţumesc foarte mult. 
Domnule   RAZVAN  va multumesc !!!
MULTUMESC  ! MULTUMESC ! MULTUMESC  !
SURSA : http://filedelumina.ro/2014/12/13/suntem-creatori/#ixzz3LlhBaPwK
SURSA  FOTO:  http://www.jurnaldecalator.ro/minunile-lui-constantin-brancusi-din-targu-jiu/


Read more: http://filedelumina.ro/2014/12/13/suntem-creatori/#ixzz3LlhBaPwK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu