sâmbătă, 3 decembrie 2011

Ingerii-mister sau cunoastere

 Ingerii-mister sau cunoastere

Cu acest text preluat raspund intrebarii domnului R.Danut
Existenta agentilor lui Dumnezeu – ingerii – este aratata pe parcursul intregii Scripturi. Biblia prin continutul ei acopera o lunga perioada de timp, in ea se arata originea tuturor lucrurilor chiar de la inceputurile lor. Inca din prima carte Genesa, din Vechiul Testament si pana in ultima carte a Noului Testament, Apocalipsa, din loc in loc ne este aratata existenta acestor creaturi deosebite ale lui Dumnezeu. Astfel Cuvantul Lui Dumnezeu admite si reveleaza pretutindeni in cartile sale existenta acestor agenti ai lui Dumnezeu, numiti de noi ingeri, ca popor al Sau prin care El isi sprijina creatia Sa si care executa planurile Sale si judecatile Sale dupa voia Sa. Acesti ingeri fac parte din lumea spirituala si locuiesc in lumea spirituala a lui Dumnezeu, lume invizibila pentru oameni acum. Dumnezeu prin atotputernicia Sa a creat toate lucrurile care exista acum, din nimic, El a creat prin puterea Cuvantului Sau atat lumea spirituala a ingerilor cat si lumea materiala in care traim noi.


Cuvantul “inger” – in ebr. mal’ak, iar in gr. angelos, este termenul pe care scripturile il folosesc pentru a denumi aceste fiinte spirituale care ii slujesc lui Dumnezeu. Acest termen inseamna de fapt – sol, trimis, vestitor, crainic, cineva care poarta un mesaj pentru altcineva – fiind de fapt un termen general care arata mai curand functia decat natura sau numele acestor fiinte. Slujba lor este de a face cunoscuta voia lui Dumnezeu oamenilor, de a trimite oamenilor de pe pamant mesajele si judecatile lui Dumnezeu din cer ( Ps.147:15) si de a interveni atunci cand Domnul doreste sa se faca un astfel de lucru.
Existenta acestor agenti ai lui Dumnezeu a fost tagaduita de anumite grupuri inca din vechime. Unul din aceste grupuri ar fi Saducheii (Fapte 23:8), acestia nu credeau nici in ingeri, nici in inviere. Iar in timpurile care au urmat, ingerii au fost tagaduiti de catre rationalisti, materialisti si altii. Unii dintre ei afirma ca ingerii ar fi fost creati din materie. Altii afirma ca iudeii au imprumutat credinta in ingeri de la Persi in timpul robiei Babiloniene, dar bineinteles acesta nu este un motiv real, deoarece despre ingeri vorbesc cartile Scripturii care este Cuvantul lui Dumnezeu.
ORIGINEA INGERILOR
Scriptura ne arata ca ingerii au fost creati de Dumnezeu (Ps. 104:4) si ei fac parte din lumea spirituala a lui Dumnezeu. Spre diferenta de om ei nu au fost creati din materie si deci nu sunt supusi materiei (Ps.33:6), ei au fost creati de Dumnezeu din suflarea gurii sale, din vant si din foc. Dar acestea nu erau materiale ci spirituale. Scriptura nu precizeaza clar timpul in care ei au fost creati de Dumnezeu.
Unii cercetatori sustin ca este posibil ca ei sa fi fost creati inainte de facerea lumii materiale, adica a pamantului si a cerului pamantului (Gen 1:1), aceasta ar putea rezulta din Iov 38:4-7 -”…când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de veselie “, atunci cand Dumnezeu a pus temeliile pamantului.
Altii insa cred ca e posibil ca ingerii sa fi fost creati in ziua a IV-a a creatiei, odata cu stelele care si ele fac parte din ” ostirea cerurilor” Gen 1:16. Cert este ca in Gen. 2:1, ingerii erau deja creati, versetul trece de fapt in revista ceea ce Dumnezeu deja crease pana atunci pe scurt pe timpul a VI zile, deci o retrospectiva a creatiei pentru a ne descoperi ca in cea de a -VII – a zi Dumnezeu s-a odihnit (Gen.2:2) de tot ce a facut pana atunci.
Referitor la prima teorie precum ca ingerii au fost creati de Dumnezeu inainte de facerea lumii materiale, aceasta este sustinuta si de catre cei din vechime ca Vasile cel Mare, Dionisie Aeropagitul si altii. Ei vorbesc chiar de crearea ingerilor inainte de timp, intr-o stare anterioara lumii materiale. Majoritatea celor din vechime cred ca lumea spirituala a fost creata inaintea lumii materiale. Aceasta ar putea sprijini foarte bine caderea lui Lucifer (Ezec.28:13), despre care se vorbeste tot intr-o gradina Eden.
NATURA INGERILOR
Scriptura ne arata ca ingerii au fost creati de Dumnezeu prin suflarea Sa (Ps.33:6). Dar tot din suflarea lui Dumnezeu a fost creat si omul, diferenta constand in faptul ca omul are un trup material din tarana pamantului (Gen.2:7) si este deci supus materiei, ingerii insa au un trup spiritual si ei nu sunt supusi materiei. Pentru trupul ingerilor Dumnezeu a folosit vantul si focul, acestea fiind forte spirituale. Este posibil ca unii ingeri sa fi fost creati alternativ chiar, adica unii din vant iar altii din foc. Dar nu este exclus nici ca ei sa fie creati combinat, adica atat din vant cat si din foc, aceasta depinzand probabil de functia si rolul pe care Domnul vrea sa o incredinteze respectivului inger.
Ingerii sunt fiinte personale, ei au vointa proprie si inteligenta proprie (2 Sam 19:27) Ei au o putere superioara omului, au o cunoastere superioara omului dar totusi limitata fata de cunoasterea lui Dumnezeu.
Au existat in vechime si unele teorii ciudate in privinta ingerilor si a naturii lor. Dupa gandirea unor gnostici se spune ca ingerii nu ar fi fiinte vii, ci ca ei ar fi numai emanatii din Dumnezeu. Scriptura nu face nicaieri o astfel de aluzie. Altii cred ca ei sunt creati din materie la fel ca si oamenii (referitor la vant si la foc). Daca ingerii ar fi creati din materie, ei nu ar mai fi fiinte spirituale si ar fi supusi legilor materiei si nu ar mai fi nici foarte superiori oamenilor.
CATEVA CARACTERISTICI ALE INGERILOR
1- Ingerii sunt fiinte spirituale cu un trup spiritual, focul si vantul din care sunt creati sunt forte spirituale (Ps.104:4, Evr. 1:7). Despre Dumnezeu se spune ca este un “foc mistuitor” (Is. 33:14). Iar Despre Duhul Sfant se spune ca este Vant ( Ezec. 37:9, In. 3:8).
2 – Ingerii sunt imortali sau nemuritori, ei nu pot muri, ei traiesc vesnic inaintea lui Dumnezeu. Ei nu sunt insa roboti, ingerii creati de Dumnezeu sunt fiinte morale si au vointa proprie ei pot alege sa-I slujeasca lui Dumnezeu sau nu.
3 – Ingerii poseda o mare cunoastere, fata de cunoasterea omului, dar nu sunt atotcunoscatori. Fata de om ei pot observa lucrurile care se fac pe pamant de cand acesta a fost creat.
4 – Ingerii sunt asexuati, ei nu se pot reproduce, procrea sau inmulti si nici nu inteleg aceasta posibilitate omeneasca cu toate carateristicile ei. Chiar daca numele lor sunt la genul masculin si chiar aratarile lor sunt in majoritatea cazurilor in trupuri masculine totusi ei nu au sex. Deasemeni ei nu pot intelege iubirea dintre un barbat si o femeie. Pentru ei acesta este un mister.
5 – Ingerii au trupuri spirituale, deci ei sunt invizibili ochiului liber al omului. Scriptura ne arata ca ei pot lua infatisari si trupuri omenesti ( ex. Gen 18:2, 19:1, Jud. 2:1, Mat. 1:20, Ioan 20:12, Fapte 1:9,10 ) numai cand Domnul le permite acest lucru dupa planul Sau. Domnul poate deschide ochii omului ca acestia sa ii poata vedea, ca in cazul lui Balaam, Elisei si Ghehazi, etc.
6 – Puterea lor este cu mult superioara puterii omenesti. Dumnezeu i-a inzestrat cu aceasta putere atunci cand i-a creat Ei sunt puternici spiritual si puternici in faptele pe care le fac. Ei pot sa implineasca Cuvantul Lui Dumnezeu cu o usurinta deosebita fata de oameni (Ps.103:20).
7 – Fata de oameni, ingerii sunt mari in credinta inaintea lui Dumnezeu (Mat. 11:11), Chiar si cel mai mic in imparatia cerurilor din ostirea lui Dumnezeu are o credinta mai mare ca Ioan Botezatorul.
8 – Ingerii nu pot sa inteleaga slabiciunile, neputintele si durerile fizice omenesti. Ei nu inteleg cum oamenii pot sa pacatuiasca asa usor (2 Pet. 2:11) si sunt atat de slabi in a asculta de Domnul si a implini voia Sa. Doar Domnul Isus poate intelege cel mai bine starea oamenilor deoarece a trecut si El prin ea.
9 – Ei nu sunt limitati de timp si spatiu ca oamenii, ei nu imbatranesc, nu se imbolnavesc si nici nu mor. Pentru ei timpul si spatiul nu au efectul pe care il au pentru oameni.
10 – Ingerii au capacitatea cu care Dumnezeu i-a inzestrat de a fi foarte rapizi, iuti (Ps. 147:15; Dan.9:21). Ca exemplu, despre Filip se arata ca a fost transportat intr-o clipa si dus la Azot
( Fapte. 8:39,40).
11 – Desi sunt foarte iuti totusi ei nu sunt omniprezenti. Scriptura ne spune ca ei calatoresc pe pamant (Iov 1:7, Zah. 1:11, 1Pet. 5:8), dintr-un loc in altul (Dan. 9:21-23). Ei pot insa sa fie incetiniti din cauza vrasmasului oamenilor (Dan. 10:10-14).
12 – Numarul ingerilor ca popor al lui Dumnezeu este foarte mare (Ier. 33:22). Multimea lor nu se poate numara fiind vorba de un numar foarte mare, doar Dumnezeu ii poate numara si controla. Scriptura ne arata ca numarul lor este ca nisipul marii, adica aproape de un numar infinit
13 – Fiecare inger are un nume personal, un nume al sau propriu. Dumnezeu ii cunoaste personal si ii stie pe nume pe toti agentii Sai, nume pe care tot El li l-a dat (Is. 40:26).
14 – Exista si ingeri care sustin creatia materiala a lui Dumnezeu ingrijindu-se de anumite elemente ale acestei lumi materiale. Astfel Biblia aminteste de ingeri ai vantului (Ap.7:1), ingeri ai apelor (Ap.16:5), ingeri ai focului (Ap.14:18),etc.
SCOPUL CREARII INGERILOR
In Iov 38:7, se spune ca atunci cand aceasta ostire de agenti ai lui Dumnezeu a fost creata, ea scotea strigate puternice de veselie si ei il laudau pe Dumnezeu. Era ceva minunat acolo, creatia se bucura de Creatorul ei. Nu stim daca a fost la fel si cand a fost creat omul. Omul insa a fost creat diferit de ingeri, el avea un trup facut din tarana pamantului iar suflarea lui Dumnezeu a dat viata acestui trup. Omul urma sa fie spus tuturor lucrurilor materiale ca sete, foame, dureri, timp si spatiu etc.
Toata aceasta ostire a cerului, dupa cum ne arata Biblia in Neemia 9:6 se inchina inaintea lui Dumnezeu si Il venera. Ei, ingerii chiar de la inceput au implinit scopul pe care Dumnezeu il astepta de la ei. Acest scop este acela de a-L lauda si preamari pe Dumnezeu, lucru pe care ei l-au facut chiar de la inceput.
Deut. 4:19 – Un alt scop pentru care agenti lui Dumnezeu au fost creati este acela de a sluji Domnului pentru popoarele pamantului. Ei sunt de fapt agenti executori ai judecatilor lui Dumnezeu (Evr. 1:7) si a planurilor Sale pentru cei de pe pamant. Ei transmit mesajul lui Dumnezeu, reveleaza planul lui Dumnezeu si executa lucrarile lui Dumnezeu pentru care au fost trimisi. Agentii lui Dumnezeu distribuie aceste judecati ale lui Dumnezeu celor la care trebuie sa ajunga (1Cron, 21:16 ).
Ca exemplu Irod Antipa este pedepsit de un agent a lui Dumnezeu, numiti de noi ingeri (Fapte 12:22,23). Un inger ii scoate pe apostoli din temnita (Fapte 5:19), un inger il scoate pe Petru din temnita (Fapte 12:7-10), altul il anunta pe Pavel ce se va intampla cu ei in viitorul apropiat (Fapte 27:23,24), etc.
Ingerii sunt cei care conduc sufletele dupa moarte, evident ca ii va duce acolo unde si-au pregatit locul dinainte (Luc 16:22). Daca sufletul merge la Dumnezeu ingerii buni vor veni sa-i ia sufletul. Daca nu merge la Dumnezeu, atunci vor veni ceilalti ingeri.
Ingerii vor fi cei care ii vor strange pe cei alesi al lui Dumnezeu atunci cand El va veni sa isi rapeasca biserica (Mat 24:31).
Ingerii sunt duhuri slujitoare pentru cei mantuiti (Evr. 1:14), ei slujesc crestinilor care au fost mantuiti si la porunca lui Dumnezeu ii ocrotesc pe acestia conform voii Sale.
Ingerii sunt impreuna lucratori cu crestinii mantuiti si lucreaza impreuna cu ei pentru zidirea imparatiei lui Dumnezeu (Ap. 22:9) .
Deci putem vedea ca ingerii au cateva mari scopuri si anume:
1- Sa glorifice pe Dumnezeu si sa Il preamaresca permanent ( Ps.148:2, Evr.1:6).
2- Ca agenti executori ai Cuvantului, judecatilor si planului lui Dumnezeu pe pamant (Dan.9:23).
3- Sustinerea creatiei materiale a lui Dumnezeu.
IERARHIA INGERILOR
Este usor de inteles ca in Biblie nu s-a urmarit o descriere detaliata a poporului lui Dumnezeu “ingerii”. Faptul ca o ierarhie a ingerilor exista o putem vedea in Mat. 11:11, unde Domnul Isus ne spune ca exista si un “cel mai mic in imparatia cerurilor”, dar care este mult mai mare si mai puternic decat Ioan Botezatorul, lucru care ne indica o ierarhie cereasca a ingerilor.
In Deut. 4:19 vedem ca Domnul i-a impartit pe acesti ingeri in slujirea lor, ceea ce presupune iarasi o ierarhie a lor. Dupa cuvintele apostolului Pavel exista trei grupe speciale de agenti ai lui Dumnezeu :
1- Prima grupa cuprinde: Serafimii, Heruvimii, (si Ophanimii), – acestia stau cel mai aproape de tronul lui Dumnezeu
2 – A doua grupa cuprinde : Domniile, Puterile si Stapanirile, (Col. 1:16 )
3- A treia grupa cuprinde : Dregatoriile, Arahanghelii si Ingerii -(Ef. 1:21) acestia sunt cei mai apropiati de om fiind cei care transmit mesajele de la Dumnezeu omului.
DESCRIEREA LOR
- In mod deosebit in cartile apocrife se vorbeste despre sapte ingeri mai speciali care au aparut si in paginile Bibliei noastre. In cartea apocrifa Tobit (O puteti citi la pagina de carti apocrife) din Biblia mare cap. 12:15 un inger sub forma umana se prezinta la Tobit. Acest inger se numea Rafael si il va ajuta pe Tobit fara ca acesta sa stie ca el este de fapt un inger. Rafael ii spune lui Tobit ca inaintea lui Dumnezeu stau sapte ingeri alesi care ridica rugaciunile sfintilor la Dumnezeu.
- In cartea lui Enoh cap 19:1-7, el enumera sase din cei sapte ingeri pe numele lor si functiile pe care ei le aveau. Dupa cartea lui Enoh cei sase ingeri din sapte sunt: Uriel, Rafael, Raguel, Mihail ca arhanghel, Sarakiel, Gabriel (nu Gavril). Iar in alte capitole mai apar doi ingeri care sunt : Zatael si Suryal. Cei sapte ingeri sunt numiti “alesi” si pot fi un pic delimitati de ceilalti.
SERAFIMI -
Serafim (Isaia 6:2-7) Serafim in limba ebr. este la forma plural, dar este o forma incorecta, pluralul corect ar fi “seraf, serafi”. Sarcina serafimilor este, sa zicem, de a face de garda la tronul divin, adica ei apara si protejeaza pe Cel ce se afla pe tronul divin. Forma in care Isaia a vazut aceste fiinte le arata ca niste fiinte cu 6 aripi, dar el nu le-a vazut chipul. Cu o pereche de aripi isi acoperea fata, cu o alta pereche isi acoperea picioarele, iar a treia pereche o folosea pentru zbor. Pozitionarea serafimilor era undeva deasupra tronului, fiind vorba despre un tron foarte inalt. Ei conduceau si inchinarea in acest timp inaintea lui Dumnezeu. Se arata ca actul lor de inchinare era foarte puternic, pragul templului divin se zguduia si locul sfant s-a umplut de fum. Pentru imaginea unora acest fum nu era un fum negru si urat mirositor ci e vorba despre un fum total alb si sfant. Se vorbeste si despre anumite calitati morale ale acestor fiinte care ii ajuta in slujirea lui Dumnezeu si ii ajuta si in implinirea anumitor lucrari de ispasire cum ar fi curatirea care i s-a facut lui Isaia.
HERUVIMI -
Ceroubein (Gen.3:24; 2Reg.19:15, Ezec.10:1-20, Evr. 9:5) (gr.) este pluralul de la “cherub”, care reprezinta in V.T. fiintele ingeresti. Termenul este tradus cu “a revarsa”, ” a raspandi”. Ei erau asezati la capetele capacului (“scaunului indurarii”) chivotului legamantului (Ex. 25:18-22; Ev.9:5) cu aripile lor intinse ei formau un piedestal vizibil pentru tronul invizibil al lui Dumnezeu (2Sam. 6:2; 2 Reg. 19;15; Ps. 80:1; 99:1 etc). In Ezechiel, tronul mobil al lui Dumnezeu era sustinut de un heruvim. Doi heruvimi, sculptati in lemn de maslin si acoperiti cu aur dominau sanctuarul din interior. Acestia aveau o inaltime de 5 metri iar intinderea aripilor lor defacute aveau aceasi dimensiune. In Samaria au fost descoperite cateva panouri de fildes zugravind o figura compusa din fata de om cu trup de animal cu 4 picioare si cu doua aripi complexe si proeminente. Cam cu o astfel de imagine ar putea fi asemanat un heruvim.
Heruvimii erau un fel de paznici ai tronului lui Dumnezeu, iar in unele cazuri si purtatorii acestuia. Dupa descrierea lor pare a fi fiinte foarte puternice si capabile. Ei sunt folositi in locuri cheie, un heruvim bloca accesul la pomul vietii in gradina Eden (Gen.3:24), dupa ce acesta este izgonit. Locul lor inaintea lui Dumnezeu ar fi undeva in partea de jos a tronului lui Dumnezeu care se sprijina pe ei. Chiar Satan a fost un heruvim ocrotitor cu ceva timp in urma.
OPHANIMI
Ofanimi – despre aceste fiinte nu se vorbeste in Biblia noastra, de aceea sunt mai putin cunoscute. Despre ei se vorbeste in cartea lui Enoh cap. 58:13; 68:9 (O puteti citi la pagina de carti apocrife). Despre ei Enoh vorbeste ca fiind in vecinatatea tronului divin alaturi de serafimi si heruvimi. Tronul divin avea deci undeva in josul sau heruvimii, probabil asezati in jurul laturilor sale si care il sustineau, undeva mai sus existau serafimii care se ocupau de paza tronului, care era foarte inalt (Isaia 6:1), dar si de inchinarea inaintea Domnului, iar in ajutorul lor probabil erau si acesti ophanimi care erau tot in jurul tronului divin. Toate acestea sunt lucruri din lumea spirituala, acolo nu exista gravitatie, de aceea aripile pot fi numai un simbol pentru intelegerea faptului ca fiecare fiinta cereasca poate zbura.
ARHANGHELI -
Arcaggelos (gr.)- este tradus cu “capetenie de ingeri”. Aici se vorbeste si despre aranghelul Mihail (Iuda 9, Ap. 12:7, Dan. 10:13) cel mai cunoscut din Biblie ca arhanghel. Numele lui a fost tradus de unii cu “fiul lui Dumnezeu”. Alte dictionare il traduc cu “cine este ca Dumnezeu”, o alta traducere este ” cel asemenea lui Dumnezeu” si probabil de aceea il confunda unii pe Mihail cu Domnul Isus. Dupa cartea lui Enoh, Mihail este numit ca aparatorul lui Israel. In cartea lui Daniel intr-un sens mai restrans el este aratat ca aparatorul iudeilor deportati. Mai este numit ca una din capeteniile cele mai de seama si voievodul Israelului (Dan 10:13,21) si se potriveste foarte bine cu afirmatia din Iuda 9. El a fost aranghelul care se impotrivea diavolului si se certa cu el pentru trupul lui Moise interzicandu-i acestuia sa il ia.
INGERI -
Aggelos – (gr.)- tradus cu mesager, sol, crainic, vestitor. Aceste fiinte ca si celelalate despre care am vorbit pana acum, au un spirit sfant si necorupt, ei nu sunt chiar imuni insa la toate ispitele. Sulurile de la Qumran vorbesc despre o ierarhie dubla a ingerilor care ar fi lucrat asociat cu oamenii muritori. Ingerii sunt agentii lui Dumnezeu care transmit judecatile si Cuvantul lui Dumnezeu omului. Ei pot fi folositi pentru a aduce chiar ajutoare concrete pentru nevoile slujitorilor lui Dumnezeu (2 Reg.19;35) cum a fost in cazul lui Ilie. Ingerul Gabriel, cunoscut mai bine in Biblie, poate fi tradus cu “eroul lui Dumnezeu” sau “cel puternic”.
La actiunea lui Petru de a-L apara pe Domnul Isus cu sabia, Domnul Isus ii raspunde:”Crezi că n-aş putea să rog pe Tatăl Meu, care Mi-ar pune îndată la îndemână mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?” ( Mat.26:53). O legiunea romana cuprindea 6000 de ostasi. Domnul Isus a spus 12 legiuni de ingeri, asta ar insemna cam 72 000 de ingeri. Daca un singur inger a ucis saptezeci de mii de oameni in trei zile (2Sam.24:15,16,17a), inchipuiti-va ce ar fi putut face 12 legiuni de ingeri.
INFATISAREA INGERILOR
Ingerii fiind fiinte spirituale sunt de fapt invizibili pentru oameni. Ei pot deveni vizibili atunci cand Domnul le permite acest lucru, dar ei pot veni si in trupuri omenesti, daca Domnul le permite acest lucru. Astfel de intamplari le putem gasi chiar in Biblie (Gen 18:2-22; 19:1-11, etc.).
Daniel descrie infatisarea unui inger : Dan. 10:6 – “Trupul lui era ca o piatră de hrisolit, faţa îi strălucea ca fulgerul şi ochii îi erau nişte flăcări ca de foc; dar braţele şi picioarele semănau cu nişte aramă lustruită, şi glasul lui tuna ca vuietul unei mari mulţimi”. Cam tot la fel descrie si Matei un inger : Mat.28:2-7 vers. 3 -”Înfăţişarea lui era ca fulgerul, şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada”.
MAI CUTREIERA INGERII SI ASTAZI PAMANTUL ?
O intrebare foarte interesanta pentru timpul nostru. Scara pe care Iacov a vazut-o in visul sau (Gen. 28:10-12) era o scara circulata intens, agentii lui Dumnezeu, ingerii urcau si coborau ducand si aducand vestile, Cuvantul lui Dumnezeu, si judecatile Sale. De asemeni in cartea lui Iov (Iov 1:6; 2:1) intalnim faptul ca agentii lui Dumnezeu mergeau in recunoastere pe pamant ca sa vada ce se mai intampla. In Ps.34:7 se spune ca ingerii tabarasc in jurul celor care il iubesc pe Dumnezeu, aceasta inseamna ca fac un fel de tabara in jurul celui care il iubeste pe Dumnezeu. Umbland incoace si incolo Iacov a dat din intamplare peste o astfel de tabara (Gen. 32:1,2) si a vazut acesti ingeri, el a pus numele Mahanaim acelei “tabere indoite” adica tabere duble.
Mai departe poate urma Elisei care vazand frica lui Ghehazi privind armata inimica, se roaga la Dumnezeu, El ii deschide ochii si Ghehazi vede acum o intreaga armata cereasca care il proteja pe Elisei, acest lucru fiind de-a dreptul incurajator pentru orice crestin.
Apostolul Pavel vorbind despre gazduire pune in vedere fratilor ca unii fiind gazde bune au gazduit, fara sa stie, pe ingeri (Evr. 13:2). Si parca ar vrea sa spuna ca si in zilele noastre ar mai fi posibil ca din intamplare sa ajuti sau sa gazduiesti un inger.
Daca ingerii au umblat atunci pe pamant, cand populatia avea un numar destul de scazut fata de zilele noastre, de ce nu ar umbla si astazi. Sulurile de la Marea moarta vorbesc despre o oarecare conlucrare intre ingeri si oameni. Dumnezeu mai are si astazi planuri pe care doreste sa le duca la bun sfarsit si la acesta sunt chemati in mod special crestinii care ii slujesc lui Dumnezeu si care il iubesc cu adevarat.
CURIOZITATEA INGERILOR
Ingerii urmaresc cu multa atentie ce se intampla pe pamant. Ef.3:10 – “pentru ca domniile şi stăpânirile din locurile cereşti să cunoască azi, prin Biserică, înţelepciunea nespus de felurită a lui Dumnezeu”, fiind vorba despre “înţelepciunea lui Dumnezeu, cea tainică şi ţinută ascunsă, pe care o rânduise Dumnezeu, spre slava noastră, mai înainte de veci” (1 Cor. 2:7),
1 Pet.1:12 -”Lor le-a fost descoperit că nu pentru ei înşişi, ci pentru voi spuneau ei aceste lucruri, pe care vi le-au vestit acum cei ce v-au propovăduit Evanghelia, prin Duhul Sfânt trimis din cer şi în care chiar îngerii doresc să privească”.
Dan. 8:13 – ” Am auzit pe un sfânt (inger) vorbind; şi un alt sfânt a întrebat pe cel ce vorbea: “În câtă vreme se va împlini vedenia despre desfiinţarea jertfei necurmate şi despre urâciunea pustiirii? Până când va fi călcat în picioare sfântul Locaş şi oştirea?”
Ingerii pot studia mai bine ca noi toate lucrurile doarece ei au “timp” pentru a vedea tot ce se petrece pe pamant de la inceput si pana la sfarsit. Totusi Pavel afirma ca tot noi ii vom judeca si pe ingeri: 1 Cor. 6:3 – “Nu ştiţi că noi vom judeca pe îngeri?..”
INGERI PAZITORI ?
Exista ingeri pazitori? Conceptul de ingeri pazitori spune ca fiecare om ar avea un inger bun la dreapta sa si un inger rau la stanga sa. Aceasta parte insa pare mai mult o traditie decat ceva real. Totusi in cateva cazuri Biblia pare a prezenta astfel de aspecte desi destul de neconcludente. Astfel, un exemplu ar fi Mahanaim (Gen. 32:1-2) “Tabara indoita”, numita sugestiv asa chiar de Iacov, adica pentru fiecare suflet din tabara lui Iacov exista un inger in tabara ingerilor. In Psalmul 34:7 se spune ca :”Îngerul Domnului tăbărăşte în jurul celor ce se tem de El, şi-i scapă din primejdie”. Chiar Domnul Isus pare a spune ceva despre acest lucru cand vorbeste despre copii (Mat.18:10) “Feriţi-vă să nu defăimaţi nici măcar pe unul din aceşti micuţi; căci vă spun că îngerii lor în ceruri văd pururea faţa Tatălui Meu care este în ceruri “. Un alt exemplu poate fi Apoc.12:10 “..pentru că pârâşul fraţilor noştri, care zi şi noaptea îi pâra înaintea Dumnezeului nostru, a fost aruncat jos”, acesta vorbind despre un inger rau care ar fi pozitionat in partea stanga a omului. Cartea apocrifa Pastorul lui Herma (o puteti citi la pagina de carti apocrife), vorbeste iarasi despre un inger trimis acestuia ca sa aiba grija de el si sa il invete anumite lucruri. Insa in Biblie nu gasim ceva clar si categoric care sa afirme asa ceva.
INCHINAREA OMULUI LA INGERI ESTE INTERZISA
- Cand apostolul Ioan a vrut sa i-se inchine ingerului care i-a vorbit in aceasta descoperire si a intentionat sa se plece in genunchi inaintea lui, ingerul s-a impotrivit si l-a atentionat ca nu cumva sa mai faca acest lucru (Ap.22:8,9) sustinand ca este un “impreuna slujitor” cu Ioan.
- In vechime exista si aceasta practica de a se inchina ingerilor si ostiirii cerurilor, dar acest lucru Dumnezeu il condamna. Cei ce fac lucrul acesta se inchina creatiei si nu Creatorului, iar Dumnezeu a avertizat poporul Sau cu privire la acest lucru care se numeste idolatrie (2 Reg. 17:15. 21:3).
- Dumnezeu porunceste ca nu cumva privind toate aceste lucruri minunate, care sunt create de El, sa incepem sa ne inchinam lor si sa uitam pe Creatorul nostru care a facut toate aceste lucruri.

sursa-lumina vindecatoare
foto: http://www.indyposted.com
SURSA:  http://treziredivina.wordpress.com/2011/11/26/ingerii-mister-sau-cunoastere/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu