Pentru cei care cunosc câteva lucruri despre șamanism, Șamanism în Siberia, studiul Mariei A. Czaplicka poate veni ca o completare extrem de minuțioasă a acestor cunoștințe. Dar chiar și pentru ei, multe dintre informațiile cuprinse în acest volum vor fi surprinzătoare, chiar de-a dreptul șocante. Pentru cei care, însă, consideră șamanismul drept ceva supranatural care ține mai mult de legendă și de imaginație decât de realitate, această carte va deschide o lume total necunoscută, plină de surprize dintre cele mai interesante...
Cartea este structurată pe 7 capitole, fiecare dintre ele vorbind despre câte un aspect al șamanismului care îi conferă o profunzime nebănuită. De la o definire extrem de amplă a șamanismului la ce înseamnă efectiv să fii șaman, cine poate deveni șaman, prin ce se diferențiază șamanii din trecut de cei din ziua de astăzi, sau la ce accesorii și ce articole de îmbrăcăminte poartă aceștia, până la influența efectivă a șamanilor și a activității lor asupra populațiilor siberiene și la descrierea anumitor zei sau spirite și ceremoniilor de invocare sau de călătorie către ele, studiul oferă detalii inedite despre ceea ce, în zona în care este practicat, este considerat de-a dreptul o religie și nu doar o practică superstițioasă, precum în occident.
Un lucru interesant pe care l-am aflay este acela ca in multe dintre societatile samanice, daca ai veni la un saman sau la un vraci spunandu-i ca esti descurajat, abatut sau deprimat, acesta ti-ar adresa una dintre aceste patru simple intrebari:
1. Cand te-ai oprit din dansat?
2. Cand te-ai oprit din cantat?
3. Cand ai incetat sa mai fii fermecat de povesti?
4. Cand ai incetat sa gasesti confortul pe ducele teritoriu al tacerii?
Momentul in care ai incetat sa dansezi, sa canti, sa fii fermecat de povesti, sau sa gasesti confort in tacere, acela este locul unde ai trait experienta numita de catre samani “moartea sufletului”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu