miercuri, 8 decembrie 2010

20 de destinatii necunoscute din patrimoniul mondial UNESCO partea I

20 de destinatii necunoscute din patrimoniul mondial UNESCO



Autor: Alexandru Safta  

Traim cu impresia ca lucrurile si locurile pe care le cunoastem, nu neaparat din experienta proprie, cat macar prin informare, reprezinta miezul si esenta a ceea ce exista si trebuie sa stim. Unii cred ca Universul se limiteaza la sfera lor de acces, in timp ce altii, mai putin ignoranti, inteleg ca lumea inseamna mai mult decat ceea ce stiu ei, dar concluzioneaza ca, daca nu le-au ajuns pasiv la urechi informatii despre acest necunoscut, probabil ca nici nu merita prea multa atentie. In aceasta gama uriasa a lucrurilor necunoscute, dar care merita cu siguranta documentate, se numara si o sumedenie de peisaje si obiective, locuri suficient de importante si de fragile incat sa fie luate in evidenta de UNESCO, sub forma de patrimoniu mondial. Iata cateva exemple foarte interesante.

Insula Goree, Senegal
Statut de patrimoniu: 1978

In apropierea coastei senegaleze, nu departe de capitala Dakar, insula Goree sta ca un fel de monument comemorativ al diasporei africane. Din secolul XV pana in secolul XIX, a reprezentat cel mai amplu centru de comert cu sclavi de pe coasta occidentala a Africii. Serveste astazi ca un memoriu al exploatarii umane si ca sanctuar de reconciliere.


Padurea Bialowieza, Belarus
Statut de patrimoniu: 1979

O zona impadurita antica incalecand granita dintre Belarus si Polonia. Este singurul exemplu ramas in picioare al padurilor originare care acopereau candva mare parte din Europa. Arborii sai asigura habitatul unor animale remarcabile, intre care linxul, vidra si bizonul european.


Templele megalitice din Malta
Statut de patrimoniu: 1980

Cele sapte temple megalitice din acest loc, datand din mileniul al treilea i. Hr., sunt exemple uluitoare ale dezvoltarii majore in domeniul culturii si tehnologiei. Doua temple din Gozo sunt notate in mod special pentru sculpturilor lor uriase din epoca de bronz.


Regiunea Lacurilor Willandra, Australia
Statut de patrimoniu: 1981

Aborigenii australieni au trait pe malurile acestei regiuni lacustre extinse vreme de cel putin 50.000 de ani, iar regiunea este un reper terestru unic al evolutiei umane de pe continentul australian. Ramasitele descoperite in dunele din preajma lacului Mugo sunt considerate ca ar apartine unei femei incinerate in cadrul celui mai stravechi sit de crematiune descoperit vreodata.


Situl arheologic Cyrene, Libia
Statut de patrimoniu: 1982

Candva, Cyrene a fost unul dintre pricipalele orase elene. A fost romanizat si a ramas o mare capitala, pana cand un cutremur devastator l-a lovit, in anul 365 d.Hr. Mii de ani de istorie stau inca intipariti in ruinele sale.


Parcul National Pirin, Bulgaria
Statut de patrimoniu: 1983

In sud-vestul Bulgariei, Parcul National Pirin are un peisaj calcaros, cu lacuri, cascade, pesteri si paduri de pin, toate alcatuind impreuna un camin pentru sute de specii de animale rare si endemice.


Parcul National Huascaran, Peru
Statut de patrimoniu: 1985

Parcul se intinde pe cea mai mare portiune din Cordilierii Albi, cel mai inalt lant muntos tropical al lumii. Canioane, lacuri glaciare si o vegetatie variata transforma situl intr-unul de o frumusete spectaculoasa, unde fauna include condori, cerbi si vicugna (lame).


Quseir Amra, Iordan
Statut de patrimoniu: 1985

Este vorba despre o fortareata desertica extrem de bine prezervata, ce a fost construita in secolul al optulea. Este bogat ornamentata, cu picturi murale figurative, ce reflecta arta seculara a vremii respective, locul reprezentand, totodata, si un obiect de semnificativ interes arhitectural.


Rezervatia Naturala Tsingy Bemaraha, Madagascar
Statut de patrimoniu: 1990

Aceasta rezervatie naturala se afla la o distanta de aproximativ 80 de kilometri in interiorul tarii fata de coasta vestica a Madagascarului si este remarcabila mai ales pentru padurea ei de varfuri calcaroase, marginita de stanci abrupte, dintre care unele se inalta si pana la 300-400 de metri deasupra raului Manambolo.


Bisericile Baroce din Filipine
Statut de patrimoniu: 1993

Este vorba despre exemple remarcabile ale interpretarii filipineze a arhitecturii baroce. Exista aici patru lacase de cult, dintre care primul a fost construit in Manila de catre spanioli, la finele secolului al saisprezecelea.


Centrul istoric din Bukhara, Uzbekistan
Statut de patrimoniu: 1993

Amplasat pe Drumul Matasii, Bukhara este cel mai complet exemplu de oras medieval din Asia Centrala, gazduind, intre altele, mormantul lui Ismail Samani (fost emir samanid al Khorasanului, inhumat in mausoleul Buhara) si minaretul din caramizi decorate if Poi-Kalyan, datand din secolul al unsprezecelea.



SURSA:  http://travel.descopera.ro/  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu