vineri, 28 septembrie 2012

Darul celor sapte zile de extraordinara gratie divina (Partea a doua)

Darul celor sapte zile de extraordinara gratie divina (Partea a doua)
 
(ii multumim Alexandrei) iunie 2012
 
Un mesaj de la Caroline Myss, autoarea cartii De ce nu ne vindecam si cum putem sa o facem, publicata de Editura For You
 
 
Darul celor sapte zile extraordinare, de gratie divina – Partea a 2-a


Raspunsul pe care l-am primit dupa introducerea subiectului „Darul celor sapte zile extraordinare, de gratie divina”, in cadrul Salonului din luna mai, a fost extraordinar. Este evident ca subiectul gratiei divine ramane la fel de incitant astazi, asa cum era cu doua mii de ani in urma, atunci cand harurile a fost numite si identificate pentru prima data.

Este fascinant faptul ca, urmare a unui salt in evolutia spirituala a omenirii, determinat de aparitia marilor fiinte Divine ca Iisus si Budha (putin mai devreme), precum si a altora nu chiar de calibrul acestora, atentia s-a indreptat catre explorarea puterii individului, in relatia sa cu Divinul. Pe masura ce traditia iudeo-crestina a inceput sa capete forma, s-a alcatuit si puterea spirituala a amestecului acestor doua traditii.

Nu ca ar fi nevoie sa va tin o lectie de religie, dar eu cred ca aceasta informatie este esentiala si nu o prezint – subliniez, nu o prezint din perspectiva „religiei”, ci mai degraba din punct de vedere istoric. Pentru a aprofunda subiectul gratiei divine, trebuie sa ii urmarim istoria. Invatatorul si marea fiinta cosmica, Iisus Christos, reprezinta modelul sufletului uman, deplin evoluat. El putea sa vindece si sa faca miracole, putea stapani materia fizica, inclusiv moartea si boala, putea vorbi oricui, avea darul profetiei, simtea ca energia ce curgea prin El era menita sa vindece oamenii – era, cu alte cuvinte, deplin prezent in forma sa fizica, avand, in acelasi timp un suflet cosmic complet.
 
Intelegeti ca mesajul lui Iisus a fost: „Acestea si alte lucruri le puteti face si voi”. El nu s-a pozitionat ca fiinta Divina – cu atat mai putin, ca initiator al tuturor incercarilor ce l-au urmat. Rolul sau, cred eu, a fost de a constitui un model de potential suprem al sufletului omenesc. Nu voi crede niciodata ca El a venit aici pentru a fonda biserici fara numar, ci a venit sa inspire oamenii sa inteleaga scopul spiritual – si, prin urmare, puterea spirituala – prezente in trairea omeneasca.
 
(Nota: singurul mod in care, pe parcursul secolelor, oamenii au putut sa explice „puterea” sa, a fost prin a o diviniza)
Iisus a lasat mostenirea fenomenului care i-a urmat. El a derutat oamenii, i-a uimit si i-a inspirat. I-a adus pe primii crestini intr-o stare de veneratie, pe masura ce acestia continuau sa fie martorii vindecarilor si miracolelor, intr-un mod pe care il vom mai vedea foarte rar – daca nu cumva, niciodata. Nu pentru ca astfel de vindecari ar fi imposibile, ci pentru ca noi nu relationam nici cu „spiritul” si nici cu puterea gratiei divine, in acelasi mod organic divin, care ii caracteriza pe oameni, cu atat de multa vreme in urma. Inainte sa devina, ca sa spunem asa „iluminati sau rationali”, miracolele, vindecarea si natura mistica a vietii erau cu mult mai accesibile.
 
 
 Oamenii nu cereau sa aiba dovezi, inainte de a crede – si aveau credinta, inainte de a avea dovezi.
Povestile crestinilor timpurii par sa arate faptul ca oamenii primeau cu bucurie darurile vindecarii, profetiei, cunoasterii (sau revelatiei), evlaviei (credintei profunde), sfatului (capacitatilor intuitive extraordinare), intelepciunii (capacitatea de a lua decizii/ spiritul de conducere), discernamantului (judecata clara), milei si ale misteriosului „vorbit in limbi”. Insa, pe masura ce biserica s-a dezvoltat intr-o organizatie mai politica si mai dominatoare(ceea ce nu a durat prea mult), gestionarea acestor daruri pretioase a devenit o problema.
 
 Cum ar putea, la o adica, sa defineasca cineva toate acestea, ca fiind „daruri”, pur si simplu? Imposibil.
Aroganta a capatat prioritate in fata smereniei si restul, dupa cum se spune, e cu adevarat istorie. Atunci nu e de mirare ca astazi traim intr-o societate care are nevoie sa defineasca, iar si iar, gratia divina. Ce este? Cum functioneaza? Cum pot eu sa imi dau seama, cand gratia divina intra in viata mea? Ce pot face, pentru ca gratia divina sa vina in viata mea? Am nevoie de rugaciuni speciale?
 
Sa va explic putin. Sunteti deja obisnuiti sa ganditi in limbajul „energiei”. Nu va deranjeaza sa spuneti „Sunt epuizat. Nu mai am nici un pic de energie.” Sau „Persoana asta ma goleste de energie.” Sau „Atunci cand merg pe jos, dimineata, am energie pentru intreaga zi”. Nu trebuie sa va definesc termenul „energie” – si totusi, cum ar fi daca cineva nu ar avea nicio idee despre ce vorbiti.
 
Ce i-ati spune? Nu puteti vedea, atinge, gusta, mirosi sau auzi „energia” la care va referiti. Si totusi stiti cand aveti energie si cand nu. Stiti cand ceva, cineva, un lucru la care va ganditi, ceva ce ati spus sau ati facut, fie va da energie, fie va stoarce toata energia din sistem.
 
Chiar in aceasta dimineata, de exemplu, a trebuit sa-i trimit editoarei, ultima parte a cartii mele. Am terminat-o saptamana trecuta, inainte sa plec la un seminar si m-am gandit sa i-o trimit inainte de a pleca, doar ca am primit un e-mail de la ea, cand eram la aeroport, in care imi spunea „C, mi-ai trimis fisierul? Nu l-am primit. M”
Am intrat in panica, intr-o nanosecunda. Unde era fisierul? L-am trimis cumva, altcuiva? L-am sters? Nu aveam cum sa aflu, pana la intoarcerea de la seminar – adica, peste doua zile. Energia curgea prin mine, mai repede decat un tsunami. Mi s-a strans stomacul, au inceput sa imi tremure mainile si, desigur, tovarasul meu obisnuit – durerea de cap pe baza de stress – a aparut exact la timp. Of!
Acum, fara indoiala ca toti ati trecut prin asa ceva, intr-un fel sau altul. Sa va prezint si o alta perspectiva. In loc sa numim energia „energie” sa ne imaginam ca ati avut o experienta mistica – chiar asa – din senin. Sa ne imaginam ca, in mijlocul unui atac de panica, v-ar coplesi o imensa pace, pe care nu voi ati generat-o. Ea a aparut de nicaieri. Panica inceteaza brusc. A trecut. Gandurile vi se intorc spre interior, ajungand cu usurinta in ceea ce poate fi descrisa doar ca o stare de „beatitudine fara efort”. Aceasta beatitudine fara efort nu e o „stare a constiintei”, care exista intr-un nou portal creat de minte – un portal catre care v-a condus mintea, ca raspuns la un apel de urgenta interior. Beatitudinea fara efort este o senzatie de plutire, un sentiment de transcendenta nu numai a corpului, ci si a problemelor imediate care par sa se dezintegreze, daca nu chiar sa dispara cu totul. Va simtiti ca si cum ati respira un oxigen cosmic si nu pamantean, care va reincarca pana la nivelul atomilor din tesutul celular.
In acest aer rarefiat al sufletului, inainte de a intelege prezenta constanta a Sacrului in vietile voastre, aveti viziunea rapida a adevarului ca „energie” este cuvantul pe care il folositi pentru „gratie divina”. Daca ar fi sa intelegem adevarata natura a vietii si impulsul Divin constant al creatiei, care este Dumnezeu, am recunoaste ca acel lucru la care ne referim ca fiind „energie”, este in realitate materializarea unei ”gratii divine care lucreaza” care se exprima pe sine, in viata obisnuita. Aceasta intelegere schimba insa totul pentru voi, deoarece atunci trebuie sa recunoasteti ca sunteti in contact permanent cu gratia divina, prin fiecare respiratie a voastra, in fiecare activitate din viata voastra si in fiecare dintre intalnirile zilnice cu oamenii. Nu sunteti niciodata in afara campului „gratiei divine care lucreaza”. Este imposibil, chiar imposibil sa existati in afara acestui camp de energie.
Poate fi covarsitor sa stai intr-o stare de constiinta, in care sa incerci sa relationezi cu lumea, ca un teatru al gratiei divine. Ar trebui sa va adaptati viziunea, astfel incat sa puteti vedea toate contradictiile, nedreptatile si raul care exista in lume, deoarece si acestea fac parte din acest camp al gratiei divine. Gratia divina nu face ca raul sa se evapore sau nedrepatea sa dispara. Ea nu va face corpul fizic, inpenetrabil la boala. Gratia divina nu are – si nici nu va avea vreodata – puterea sa faca viata ceva ce nu poate fi, adica perfecta. In schimb, rolul gratiei divine este acela de a va face sa fiti mai constienti de motivul pentru care viata e asa cum e. In loc sa suferiti pentru ca vreti ca viata sa va fie altfel decat este, puteti trai, intr-o buna zi, un moment – poate intr-una din cele sapte zile – in care sa va fie data capacitatea de a accepta ceva ce nu ati crezut nicodata ca veti putea accepta, astfel incat sa va puteti continua viata.
Rolul gratiei divine este acela de a continua sa va starneasca nelinistea, astfel incat sa nu va opriti niciodata din a va intreba „de ce? ce? si cum?
Harurile superioare si chakrele
Din studiul marilor invatatori spirituali, aflam ca acest univers este unul ordonat si nu aleatoriu. Si noi facem parte din acest univers ordonat. Sufletul vostru este o piesa de echipament cosmic, de inalta complexitate, care devine cu atat mai extraordinar, cu cat sunteti mai absorbiti in natura sa. Sufletul vostru nu poate fi gestionat de catre ego. Am invatat, cu mare recunostiinta, ca in suflet se intra pe calea rugaciunii. Este acea parte din voi care transcede toate cele cinci simturi, creaza detasarea de viata obisnuita si va hraneste constant, cu imagini care va mentin curiosi in legatura cu propria viata si cu motivul pentru care ati primit darul acestei vieti.
Sistemul chakrelor este modul de reprezentare a prezentei spiritului/sufletului in corp, folosit de traditiile orientale. Ii spun spirit/suflet, pentru ca chakrele sunt, in realitate, mai reprezentative pentru sistemul „energiei sacre” al corpului, fara contributia harurilor. Adica, „energia sacra” nu isi are radacinile in ideea unei fiinte personale Divine, cu care dezvoltati o relatie intima, bazata pe rugaciune. Aceasta este, mai degraba, o idee occidentala. Cu toate acestea, ambele traditii se unesc in intelegerea faptului ca rezonam cu o sfera de sapte etape sacre ale rafinarii interiore – sapte chakre, sapte turnuri ale castelului (Sf. Teresa), sapte taine, sapte nivele ale Copacului Vietii si sapte haruri. Acum adaugam si gandul incitant ca, in fiecare an, ne sunt date sapte zile extraordinare de gratie divina, in care fiecare dintre cele sapte haruri ne este daruit, pe rand.  
Am listat chakrele in parteneriat cu un anume har, doar pentru a va furniza o imagine sau o idee a modului in care se exprima o astfel de uniune. Aveti grija ca exista la fel de multe exemple, cate stele sunt pe cer, am vrut doar sa va plantez o imagine in minte, pentru a face lucrurile mai reale pentru voi
PRIMA CHAKRA – Radacina/Tribala – Harul Adoratiei si al Datoriei
Aceasta este viata voastra fizica, ce include serviciul, familia si lumea exterioara. Acesta este taramul subconstientului, in care sunteti inclinati sa deveniti dependenti de orare, de activitati repetitive, de presiunile vietii si de stressul puternic. Este o lume a presiunii asupra corpului si este, cu adevarat, locul in care intreaga viata incepe sa se dezmembreze. Acesta este primul camp de lupta al vietii. Daca ar fi sa ganditi vreodata „Viata mea e groaznica” sau „goala/plictisitoare/oribila/fara sens” sau orice astfel de descriere disperata, aceasta este chakra in zona careia va aflati. Acesta este locul pentru „iadul pe pamant” si daca veti avea vreodata nevoie sa fiti absorbiti de darul de a trai – doar a trai si absolut nimic altceva– in aceasta consta esenta si harul Adoratiei
Rugaciune: „Da-mi doar harul de a ma simti recunoscator pentru viata mea si de acolo voi porni. Lasa-ma sa stiu ca ma veghezi.”.
A DOUA CHAKRA: Relatiile – Harurile Evlaviei si Milei
Aceasta zona a corpului acopera multe domenii: sexualitate, finante, puterea din toate relatiile, nasterea, creativitatea, distrugerea, razbunarea, violenta. Este o chakra foarte activa. Este un centru de putere, care poate face sau desface calitatea vietii voastre, daca ne gandim, cel putin, la problemele care rezoneaza cu acest centru. Harul evlaviei nu se refera la sfintenie – care este intelesul clasic al cuvantului – ci, mai degraba, la capacitatea voastra de a vedea Divinul in alti oameni. Este un efort care necesita uneori rigoare – chiar deseori, daca va aflati intr-o situatie dificila la munca. Dar daca nu o faceti, veti fi rupti in doua. Mila este un „har salvator” – atat literalmente cat si simbolic. Mila va salveaza de gandurile intunecate si de furia personala, S-ar putea sa nu credeti ca sunteti capabili de „mila fata de sine”, dar oamenii nu inteleg cat de abuzivi sunt fata de ei insisi, atunci cand pastreaza ganduri ostile sau amintiri grele, pe care ar putea sa le elibereze.
Rugaciune: „Da-mi harul de a vedea bunatatea in ceilalti, inainte de a-mi face rau mie si celorlalti, prin ganduri negative. Nu ma lasa sa-i fac rau, niciunei vieti.”
A TREIA CHAKRA: Puterea personala – Harul Intelegerii
Acesta este centrul ego-ului nostru. Este nevoie sa spun mai multe? Daca sunteti o persoana egocentrista, atunci stiti ca acesta este un punct fierbinte pentru voi. Puteti intra in bucluc, daca sunteti prea sensibili sau daca simtiti ca trebuie sa aveti grija de toata lumea. In acest spatiu suferiti consecintele unui respect scazut fata de sine, este nodul acela pe care il simtiti in stomac, de la stresul nervos. Acesta este primul loc din corp, prin care oamenii pierd energie, atunci cand lucrurile merg prost. In primul rand, harul Intelegerii nu are de-a face cu a fi inteles. Este legat de dobandirea capacitatii de a „intelege sfera mai larga a adevarului”, intr-o relatie sau intr-o situatie in care te afli. Este un har minunat. Imaginati-va ca va aflati intr-o situatie in care va faceti griji fara incetare, in legatura cu o relatie si va ganditi „Trebuie sa fi facut eu ceva” sau „Cum ma descurc, daca relatia asta nu merge?”. Si atunci, din senin, o senzatie de calm va copleseste si intelegeti deplin si complet ca orice s-ar intampla, totul va fi bine. Nu stiti exact cum se va intampla asta, dar stiti ca asa va fi. Acesta este harul in actiune.
Rugaciune: „Da-mi harul Intelegerii, in acele vremuri in care sunt in ghearele haosului si nu pot vedea adevarul. Nu ma lasa sa-mi fac rau mie si celorlalti, pentru ca nu inteleg ce se intampla.”
A PATRA CHAKRA: Centrul emotional – Harul Curajului si al Vindecarii
Evident ca aceasta este chakra care absoarbe intregul continut emotional al vietii voastre. Fara indoiala ca acest continut are un un volum enorm. De la iubire, sperante si vise si de la dorinte, la disperare, deprimare si furie – totul rezoneaza in acest centru. Si sa nu uitam de toate amintirile vechilor rani si nedreptati, pe care le aveti inca de iertat. Am intrebat multi oameni, in ce fel de emotii traiesc ei cel mai des – pozitive sau negative – si multi au admis ca traiesc cu emotii negative, cum ar fi regretele si tristetea, vina sau durerea. Acesta poate fi, fara indoiala, cel mai dificil centru energetic al corpului vostru. Harul curajului apartine, de drept, acestei chakre, pentru ca e nevoie de un curaj profund, pentru a face alegerile emotional corecte – atat pentru voi, cat si pentru altii. Nu exista alegeri emotionale care sa nu raneasca pe cineva. (Ei bine, sigur ca exista, dar nu cele care sa aduca schimbarea necesara). Harul curajului este curajul ce depaseste limitele momentului. Acest dar se refera la a dobandi curajul nu numai de a actiona, ci si de a gestiona consecintele actiunilor tale necesare, de care oamenii se tem. Vindecarea vine dintr-o inima curajoasa si nu de la cineva cuprins de frica.
Rugaciune: „Da-mi harul de a face alegerile esentiale pentru integritatea si vindecarea mea.”
A CINCEA CHAKRA: Centrul gatului – Harul Sfatului (si al misterioasei „vorbiri in limbi”)
Acesta este centrul alegerilor voastre si a tot ceea ce implica alegerea. Ar trebui sa taceti o luna intreaga, pentru a putea incepe sa intelegeti aceasta enorma putere. Numarul alegerilor pe care le facem intr-o ora este inimaginabil si fiecare dintre ele are consecinte fara sfarsit. Harul sfatului este o cerere prin rugaciune, a instructiunilor Divine. Este mai mult decat „indrumare”. Sfatul se refera la instructiunile cu caracter intim, carora sunteti pregatiti sa nu le spuneti nu. Acest har este daruit si pentru altii, ca sa sfatuiti oamenii atunci cand vietile lor se afla la o rascruce. Poate ca ati trait experienta de a sti, brusc, ca trebuie sa faceti ceva, orice ar fi. Sau ca trebuie sa spuneti ceva in legatura cu ceva acest sentiment fiind insotit de o senzatie de implacabila urgenta. Asa se exprima, de cele mai multe ori, acest har. Poate fi o „indrumare implacabila”.    
Rugaciune: „Da-mi Sfatul tau, atunci cand ma aflu la rascruce in viata. Impinge-ma pe calea pe care, altminteri, nu as alege-o, din lipsa curajului.”
A SASEA CHAKRA: Centrul mintal – Harurile Cunoasterii si Profetiei
 
Cunoasterea se refera la o intelegere brusca a ceva despre care nu ati avut habar pana in acel moment. Teresa de Avilla s-a referit la ea, ca fiind o „revelatie intelectuala”, dobandirea adevarului, a intelegerii intuitive, sau a unei viziuni pe care nu ati putea-o genera prin talentele sau indemanarea proprie mintii voastre. Cunoasterea si profetia sunt doua dintre harurile care pot aduce   si au adus
necazuri oamenilor. Sunt extrem de puternice, dar in societatile care au o abordare rationala a vietii, ele nu sunt neaparat foarte populare. Istoric vorbind, oamenii – in majoritatea lor, mistici – care aveau acest dar, au trebuit sa isi apere foarte riguros „scrierile revelate”, pentru a putea dovedi ca nu si-au fabricat documentele sau ca nu erau nebuni sau posedati. Harurile cunoasterii si profetiei sunt foarte riscante, dar in acelasi timp, ele reprezinta haruri profunde, care sunt foarte prezente la oamenii obisnuiti, ce sunt indrumati in permanenta de darurile lor intuitive. Acestea nu sunt haruri de care sa va temeti, ci mai degarba sa le folositi cu multa intelepciune.
Rugaciune: „Da-mi capacitatea de a pastra tacerea asupra a ceea ce vad si ceea ce inteleg, pana cand vine timpul sa le revelez. Da-mi puterea de a rezista puterii unei singure viziuni.”
A SAPTEA CHAKRA: Centrul spiritual– Harul Intelepciunii
Daca a existat un moment in care sa avem nevoie de intelepciune, acesta este acum. Viata spirituala e plina de distrageri si haos. De fapt, este o cale simpla, dar nu una usoara. Va aflati aici, pentru a discerne adevarul de fictiune in viata si pentru a urma adevarul. Ati venit aici, ca sa fiti pe deplin constienti de alegerile voastre, pentru ca sunteti total raspunzatori de ele. Cu fiecare alegere pe care o faceti, fie initiati un ciclu al harului in miscare, fie il blocati. Este nevoie de Intelepciune, pentru a face algerea corecta – dar este nevoie si de Curaj, de o inima curajoasa.
Rugaciune: „Da-mi Intelepciunea de a gandi profund fiecare dintre alegerile mele, de a nu reactiona la manie, de a gandi mai amplu decat micul meu sine si de a-i include in deciziile mele, pe ceilati oameni afectati de aceste decizii.”
 
Adevarul Fundamental
Cu greu trece o zi, fara sa facem ceva ce apoi sa regretam. Ma gandesc ca daca am putea vedea lucrurile cum sunt ele in realitate, am observa cum lumea non-fizica intervine constant in viata noastra, pe cai curioase si misterioase. Intr-o zi iti este salvata viata intr-un accident de masina si a doua zi cazi pe scari si iti rupi un picior.
 
Nu exista niciun rost in caile cerurilor cel putin, nu din perspectiva noastra. Si nici nu va exista. Putem numai patrunde prin magnificele invataturi spirituale ale maestrilor si culege acele idei care sunt constante si universale, pentru a le aduna intr-o tesatura cosmica, ce are inteles pentru sufletul nostru.
 
Suntem meniti sa aflam lucrarea interioara a sufletului nostru. Este un fapt spiritual si nu religios. Suntem guvernati de legi mistice, care sunt conforme ordinii vietii si naturii si iarasi, asta nu este un fapt religios, ci unul ce sprijina natura si viata si Tao. Eu cred ca, prin credinta si observatie, harurile ne sunt „daruite” deplin, in anumite perioade ale anului.
 
 Poate ca la mai putin de 12 luni, poate ca la mai mult de atat. Nu stiu daca cerurile chiar tin un calendar. Poate este mai mult. Ciclul lui sapte este insa universal.
Eu cred ca suntem meniti sa ne trezim in fata harurilor cu care rezonam in suflet si astfel, puterii acestor haruri ii este ingaduit sa faca ceva magnific in vietile noastre, de sapte ori pe an cate un har odata. Mai mult, eu cred cu adevarat ca, odata ce cunoastem acel har, il putem numi prin rugaciune si el va curge la nesfarsit.
 
 
Puteti afla mai multe despre cele sapte haruri, despre cele sapte pasiuni ale umbrei, precum si despre modul de lucru cu legile mistice, in cartea mea recenta „Sfideaza gravitatia”*.
Cu iubire,Caroline Myss
 
SURSA:Editura For You Newsletter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu