marți, 23 noiembrie 2010

Arhitectura Organica

 

Arhitectura Organica

Casa organica este arhitectural si structural integrata in mediu, este in armonie cu cei care o proiecteaza, o construiesc, o locuiesc. Modelul este Natura, geometria structurilor minerale, vegetale, animale, umane, geometria Universului si geometria Spiritului (geometria sacra). Aplicam in proiectarea unei locuinte organice geometria structurilor vii structurilor minerale din care o construim, ii daruim individualitate, ii insuflam inteligenta si continuitate formelor. Discursul arhitectural este liber, transcendent, spiritual, intuitiv, benefic.
Eliberam formele de constrangerile canoanelor si creem efectul de forma, fractalul, matricea generatoare a tuturor structurilor naturale, a Universului. Functiunea se creeaza natural, fara efort. Casa respira si vietuieste in armonie cu Intregul. Fluidele isi urmeaza cursurile firesti, toate energiile si informatiile vin si se reintorc dinamic in Firea Inconjuratoare.

Casa devine Spatiu Spiritual, o interfata intre omul social si omul spiritual, intre om si Om. Notiunea de interior si exterior dispare, piatra, lemnul, apa, metalul si focul transmit permanent, armonios si mistic mesajul vietii. Structura este vie si respira Infinitul.
Frank Lloyd Wright – este inventatorul sintagmei Arhitectura Organica.

Locuinta organica este mult mai mult decat un adapost al familiei, mult mai mult decat un obiect care sa ne defineasca statutul social, mult mai mult decat locul in care ne crestem copiii, ne petrecem timpul liber si orele de somn. Casa noastra organica este locul in care se petrece miracolul intelegerii vietii in ansamblul ei, miracolul valorificarii potentialului urias cu care ne-am nascut de a ne autocunoaste, miracolul evolutiei noastre spirituale, al aprinderii Luminii Interioare, al cunoasterii Maestrului Interior.
O incapere destinata meditatiei este un spatiu sacru si aduce mai aproape clipa sacra a nasterii spirituale. O intreaga locuinta proiectata si construita asemea unei incaperi sacre ne poate aduce mai repede intelegerea a ceea ce suntem cu adevarat. Locuintele si asezarile noastre mai mari sau mai mici nu trebuie sa invadeze mediul, planeta, sa distruga habitatele altor vietuitoare, sa agreseze prin forma si functionalitati relieful, apele, vegetatia. Orasele, satele si asezarile speciei dominante trebuie sa intregeasca si sa accentueze linia naturala a formelor planetei. Avem intreaga responsabilitate pastrarii sanatatii si frumusetii planetei noastre. Arhitectura Organica este un mod de viata in primul rand noninvaziv, sustenabil, respectuos. Este singurul mod de viata pe care dorim sa-l promovam.
Shell House: Architect – Javier Senosiain
Spatiul pe care-l creeaza Arhitectura Organica este un releu energetic si informational intre Univers si Om, un flaut gol prin care Universul canta. Acest Spatiu creaza constienta, trezeste constiinta, amplifica si dezvaluie stari de constiinta superioara. Atentia nu iti este atrasa de forma pentru ca aceasta este perfect integrata si aproape ca nu o percepi decat la nivel subtil ci de dinamica energetica si informationala. De aceea spun ca este un flaut gol: o atentie alerta, o asteptare a producerii miracolului, atentie focusata pe clipa asteptata dar nestiuta in care Lumina penetreaza structurile fara sa le tulbure, doar daruindu-le Gratia. Arhitectura Organica este Legea Gratiei Divine, este Spatiul in care Dumnezeu te asteapta.
Locuinte Neconventionale

Este evident ca modul de viata actual a dus la o serie de modificari ale caracteristicilor mediului ambiant deloc benefic planetei. Sunt foarte multi cei care isi schimba modul de viata, care inteleg ca nu putem continua sa poluam la nesfarsit planeta, ca nu putem sa consumam iresponsabil toate resursele si sa distrugem tot ce ne iese in cale. Sunt foarte multi oameni de stiinta care ne atrag atentia ca ne aflam intr-un punct din care inca mai putem salva aceasta civilizatie cu conditia sa schimbam din radacini modul nostru de abordare a vietii pe pamant, din care inca mai putem sa iesim din starea de comoditate injectata de „binefacerile” societatii de consum, inca mai avem timp sa facem acel pas in Constiinta si sa devenim devoti ai Planetei Pamant si traitori ai Vietii in Armonie cu Natura.
Nu putem sa nu avem nicio responsabilitate fata de generatiile viitoare, nu putem sa le condamnam pur si simplu la moarte prin apa fluorurata, aerul plin de dioxid de carbon, mancarea chimizata, hainele sintetice, tehnologiile poluante, relatiile interumane de tip autist pe care le cultivam cu un ego greu de cuantificat.
Datoram generatiilor care vin, copiilor nostri: Iubire, Intelepciune, Devotiune, Respect, Compasiune, Adevar. Le datoram o planeta curata si prospera, le datoram un mediu ambiant primitor, o casa cosmica armonioasa, le datoram o hrana naturala si sanatoasa, un ocean planetar cristalin asa cum l-am primit de la stramosii nostri. Daca bunicii si bunicile noastre ne-au daruit acest salas din Univers curat si sanatos, asa suntem si noi datori sa-l transmitem mai departe.
Platon a afirmat: “necesitatea este mama inventiei”. Astazi avem aceasta necesitae de a repara ceea ce am stricat printr-o exploatare irationala a resurselor si printr-un consum fara rost. Consumismul trebuie inlocuit cu durabilitate, cu bunul simt.
Bill Mollison – Global Gardener 1

Arhitectura Organica trebuie sa fie durabila, sa dezvolte formele dinspre interior catre exterior dinspre intim catre social, sa transforme haosul in cosmos, dizarmonia in armonie, sa se dezvolte permanent la indicativul prezentul, sa fie Aici si Acum, sa genereze un nou fractal in fiecare moment ce pare a fi o finalitate, sa fie insasi fluiditatea vietii.
Prin discursul formei, Arhitectura Organica trebuie sa implineasca realele necesitati sociale, economice, fizice si spirituale, spatiile trebuie sa fie unice, individualitati ce permit fluxul liber al fluidelor subtile, surpinzatoare, ritmice si pline de bucurie si implinire. Muzica si dansul, jocul si bucuria trebuie sa insoteasca formele, sa se nasca din forme si sa deseneze pe fundalul perceptiei alte forme. Sa nu uitam nicio clipa ca fericiti sunt doar cei ce se bucura si sa creem Bucuria.
Arhitectura Organica face ca fiecare constructie sa se nasca natural din Firea Inconjuratoare.
Printre cei mai cunoscuti arhitecti care au promovat arhitectura Organica sunt: Friedensreich Hundertwasse, Anton alberts, Hans Scharoun, Imre Makovecz, Le Corbusier, Bruce Goff, Gustav Stickley, Antoni Gaudi, Rudolf Steiner, Aalvar Alto, Frank Lloyd Wright (a introdus sintagma Arhitectura Organica) Louis Sullivan, Le Corbusier, Bruno Zevi si inca multi altii.

SURSA:   http://www.bioconstructii.ro/arhitectura-organica/2620091209/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu