Dieta in postul Craciunului: nu exagerati cu soia, inlocuiti carnea cu ciuperci si consumati miere!
Pentru ca saptamana aceasta a inceput postul Craciunului, venim in sprijinul celor ce renunta la produsele de origine animala pentru a-si curata trupul (si sufletul!) in asteptarea celebrarii Nasterii Domnului.
Bun prilej pentru detoxifiere, postul este binevenit in oricare perioada a anului, spun specialistii. Insa trebuie sa tineti cont de cateva atentionari. Nu trebuie sa ne infometam pana la epuizare, trebuie sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa nu ne infruptam fara oprelisti din bunatatile de pe masa de Craciun, odata ce interdictiile alimentare au fost ridicate.
Combinati fasolea verde, rosiile, lintea. Nu exagerati cu produsele din soia!
Unele persoane au tendinta de a manca zilnic aceleasi produse pentru ca "oferta de produse vegetale suficient de hranitoare nu este foarte mare". Astfel, ele descopera ca le place un anumit aliment si il consuma zilnic, pentru a nu-si mai bate capul cautand alternative. Solutia este simpla - ar spune unii, paguboasa - spun specialistii. Pe termen lung, comoditatea ne afecteaza sanatatea.
"Diversificarea culinara este un lucru important care trebuie inteles foarte bine", ne atentioneaza dr. Macisanu, completand ca "sunt atatea produse care pot fi consumate fie separat, fie in combinatie, incat cred ca este doar o problema de timp sau de distanta. Iata cateva exemple: varza calita cu rosii, mancare de fasole verde (sau fiarta cu usturoi, sare, otet, marar, ulei), ciuperci pe gratar, mancare de ciuperci (cu rosii, marar), spanac, ardei copti, supe de legume sau supe creme, diferite mancaruri cu linte (este bogata in proteine, fibre, dar are putine grasimi si calorii) sau cu fasole boabe, mancaruri cu dovlecei (intaresc sistemul imunitar, contin vitamina B, C, fibre, apa multa, dar in schimb au putine calorii si grasimi) etc."
Laptele de soia este un produs la care apelam frecvent in post, insa folosit o perioada indelungata nu ne aduce un beneficiu real, cel putin din doua motive: lipsa totala a calciului si continutul bogat in fitoestrogeni care, desi au actiune anticancerigena, sunt si responsabili de acumularea si depozitarea grasimilor mai degraba decat de mobilizarea lor. Dr. Monica Macisanu ne atentioneaza ca "in cantitati mari si surse diverse, pot sa ne creasca nivelul estrogenilor din sange, ducand chiar la dezechilibre hormonale" .
Sportivii au nevoie de un plus de energie. O gasesc in miere, cereale, fructe, spanac
Persoanele care fac sport zilnic au nevoie de un plus de energie, iar perioada postului ii poate slei de puteri. Ei bine, aici apare o problema, intrucat ele au nevoie de o baza larga de proteine, superioare fiind cele de origine animala care sunt interzise pe post.
"Ar trebui sa consume o cantitate dubla de proteine vegetale pentru a avea acelasi randament. Pe langa aceastea, nu trebuie sa lipseasaca nici carbohidratii ce ofera mult mai repede energia necesara! Poate cel mai energizant aliment este zaharul, alaturi de produsele derivate care cresc promt glicemia, dar nu sunt cele mai sanatoase alternative! Zaharul este cea mai pura forma de energie si organismul asimileaza cel mai repede, dar pe de alta parte este denumit "otrava secolului XXI". Mult mai sanatos ar fi sa ne aducem aceasta energie din seminte, cereale, legume precum: spanacul, sparanghelul si fructe!" - sustine medicul Macisanu.
Fiti cumpatati daca vreti sa evitati problemele biliare si toxiinfectiile alimentare!
Tipic romanesc: odata ce postul s-a incheiat, ne napustim cu furie asupra sarmalelor, piftiei, slaninei, soricilor si caltabosilor, fara sa ne gandim la consecinte. Comportamentul ne este ilustrat cum nu se poate mai bine de statisticile apelurilor telefonice primite la 112 - Serviciul de Ambulanta, unde, in perioada sarbatorilor "explodeaza" cazurile de afectiuni digestive. Cumpatare-acesta este cuvantul de ordine care ar trebui sa staruie in mintea noastra.
Altfel, ajungem pe patul de spital, diagnosticul din fisa medicala fiind, cel mai adesea, problema biliara sau toxiinfectie alimentara: "problemele biliare sunt cele mai frecvante in acest context, in sensul ca dupa un oarecare repaus ea este suprasolicitata si invariabil aceste mancaruri "ne pica greu"! Alte probleme digestive ce pot fi semnalate: balonari, tulburari de tranzit, greata, toxinfectii alimentare (in cazul unor produse care nu au fost atent verificate sau insuficient preparate termic)", a mai specificat medicul Macisanu.
Nu exagerati cu painea, pastele fainoase si cartofii!
Deorece majoritatea dintre noi avem tentinta sa adoptam o dieta predominant glucidica (bogata in cartofi, paine, orez, paste etc.), ce depaseste necesarul zilnic, exista riscul sa ne ingrasam in aceasta perioada. In acest sens, ar trebui, mai degraba, sa ne axam pe legume, crude sau gatite, si fructe, in defavoarea fainoaselor sau a dulciurilor. "Ar fi bine sa avem un regim alimentar echilibrat care sa contina atat proteine, lipide, cat si carbohidrati, variind proportiile in functie de particularitatile fiecarei persoane in parte: copil, varstnic, gravida, activitate fizica sau intelectuala intensa etc", ne-a explicat Monica Macisanu, medic specializat in slabire, la Diet Club.
Pe de alta parte, restrictiile alimentare ar putea pune siluetele si-asa silfide ale unora dintre noi in pericol, slabind mai mult decat e necesar sau ne dorim. Ce e de facut in acest caz? Pentru persoanele subponderale se recomanda un regim echilibrat si satios, care sa nu priveze corpul de principiile sale de baza. Se poate manca bine si fara sa restrictionam portiile de mancare, sunt de parere specialistii, sfatuindu-ne sa ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric daca nu vrem sa pierdem in greutate.
Inlocuiti carnea cu ciuperci!
O alta problema care apare in perioada postului ii vizeaza direct pe "carnivori", persoanele care nu pot functiona daca nu mananca zilnic produse pe baza de carne. Cel mai adesea, acestia se plang de ameteli si lipsa de vlaga, acuzand meniul vegetarian ca fiind prea sarac pentru a le hrani nevoile nutritionle. Se pare insa ca un aport suficient de apa, dublat de proteine de natura vegetala, ii poate repune rapid pe picioare.
"Trebuie mentionat ca ametelile si starea de lipotimie legate de alimentatie pot fi expresia hipotensiunii sau a hipoglicemiei! In acest sens e important sa se bea o cantitate suficienta de lichide pe zi, (ideal 2 litri) si sa se manance suficient pentru a nu avea astfel de surprize neplacute. Chiar si in perioada postului ar trebui sa avem un aport suficient de proteine pentru ca acestea sunt cele care servesc la formarea celulelor din organism. Este nevoie de o cantitate de doua ori mai mare (55-60 gr de proteine vegetale/zi), pentru a acoperi nevoile minime ale orgamismului, fata de doar 30-35 gr cand proteinele administrate provin din ou, lapte si carne! Produsele din carne ce contin multe proteine pot fi inlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale (cele mai bogate fiind ciupercile), si in zilele cu dezlegare se apealeaza la fructe de mare si peste (mai ales cel ce traieste in apele reci), alimente bogate atat in proteine, vitaminele A si D, cat si in Omega 3", ne sfatuieste dr. Macisanu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu