Lucruri ciudate se intampla in centrul galaxiei noastre, iar astronomii nu au nicio explicatie clara, scrie editia online a New York Times
Un grup de cercetatori care lucreaza pe datele obtinute de telescopul spatial Fermi, folosit pentru studiul emisiilor de raze gama, a anuntat marti ca au descoperit doua "bule uriase" de energie care erup din centrul Caii Lactee. Cele doua sfere de energie se intind pe o distanta de 25.000 de ani lumina, in ambele parti ale galaxiei (deasupra si sub galaxie, in imaginea de mai sus) si contin echivalentul energetic a 100.000 de explozii ale unor supernove.
Care este sursa acestor bule de energie? Astronomii nu pot decat sa-si dea cu parerea acum, dar sunt foarte incantati sa spuna ca este inca un mister.
Una dintre ideile luate in calcul ar fi ca cele doua eruptii energetice ar fi provocate de nasterea si moartea unui numar impresionant de stele in acea zona a galaxiei. O alta optiune ar fi "un masiv ragait" al uriasei gauri negre care "locuieste" in centrul Caii Lactee, explica foarte plastic nytimes.com.
Un lucru ar parea sa fie insa sigur: cele doua bule de energie nu au ca sursa materia intunecata, acel ceva misterios despre care astronomii spun ca reprezinta un circa sfert din Univers si ajuta la mentinerea integritatii galaxiilor (materia intunecata este o substanta despre care se stiu foarte putine, exista doar in teorie, particulele care o alcatuiesc nefiind detectate experimental, dar a carei prezenta este creditata cu mentinerea integritatii galaxiilor).
David Spergel, astrofizician la universitatea Princeton, neimplicat in studiul care a fost publicat ieri in "The Astrophyssical Journal" s-a aratat foarte uimit dar la fel de incantat. "Si noi credeam ca stim foarte multe despre propria galaxie..." a spus Spergel, adaugand ca cele doua bule energetice sunt aproape la fel de mari ca si calea Lactee si, totusi, nu au fost descoperite pana acum.
Seful echipei de cercetatori, Doug Finkbeiner, de la Centrul de Astrofizica Harvard - Smithsonian, a fost unul dintre cei mai surprinsi cercetatori de rezultatul studiului. In urma cu un an, Finkbeiner a facut parte dintr-un grup de cercetatori care au anuntat ca au descoperit ca in centrul galaxiei se afla o "ceata" misterioasa de particule puternic energizate. Aceste particuile se manifestau ca o ceata foarte fina, energizata, care era afisata de datele oferite de telescopul Fermi, dupa ce toate sursele cunoscute de raze gamma au fost excluse. Razele gama sunt cea mai puternic energizata forma de radiatie electromagnetica.
Atunci, echipa de cercetatori din care facea parte si Finkbeiner a presupus ca ceata energetica era produsa de materia intunecata. In centrul galaxiei au loc o multime de fenomene ciudate si extrem de violente din punct de vedere al energiei, cum ar fi prezenta gaurii negre si a unor pulsari care se rotesc foarte rapid, dar teoriile cosmologice prezente sugereaza ca tot centrul galaxiei ar fi locul cu cea mai mare concentratie de materie intunecata. In teorie, coliziunile dintre particulele ce ar alcatui materia intunecata ar produce emisii de raze gama.
Analizele ulterioare au aratat insa, pe langa faptul ca ceata ocupa mult mai mult spatiu decat credeau cercetatorii, ca aceasta este foarte bine delimitata si formeaza o adevarata bula. Potrivit teoriilor, materia intunecata ar trebui sa fie mult mai difuza, mai rarefiata.
"Materia intunecata exista acolo de miliarde de ani", a explicat Finkbeiner. "Daca ceva se intampla acolo de miliarde de ani, n-ar trebui sa exista aceasta delimitare clara", a mai spus cercetatorul, care a precizat ca asta nu inseamna ca materia intunecata nu ar exista in centrul galaxiei, ci doar ca ar fi mai greu de observat.
Sursa: EDITURA FOR YOU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu