duminică, 14 noiembrie 2010

NUFERII DIN BAILE FELIX






Rezervatia cu nuferi din Baile Felix, Strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din România- aprox. 107 ani).
Strandul cu apa termala Apolo (1900).
    Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis  (varietate unica în Europa, relicva a erei tertiare), pestele Rosioara lui Racovita (specie endemica, denumita dupa naturalistul român Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).
Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii (impropriu numit de localnici Craterul de la Betfia). Acesta are o adâncime de 86 de metri, putul sau având o cadere aproape verticala de 54 metri).
 
   Baile Felix - statiune balneo-climaterica, printre cele mai renumite, situata la 8 km. sud de Oradea, in Campia Crisurilor, la o altitudine de 140 m. Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament formata din instalatii pentru bai la cada, impachetari calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala, aparatura pentru kineoterapie, hidroterapie, piscine cu apa termala acoperite si in aer liber, sali pentru gimnastica medicala,cabinete medicale.
   Relieful statiunii este unul complex, dispus in trepte, de la est, Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod, spre vest, 90 m in Campia joasa a Crisurilor. Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic-platoul Padis presarat cu tuneluri, cascade subterane, lacuri ascunse de lumina zilei, paduri, canioane si ghetari.

Un comentariu: