marți, 22 martie 2011

NEBULOASA TARANTULA

NEBULOASA TARANTULA

Telescopul spatial Hubble a reusit sa ne ofere inca o imagine spectaculoasa si uimitoare a Universului local: un prim plan foarte detaliat al Nebuloasei Tarantula.


Nebuloasa Tarantula este un vast nor de gaz si praf stelar, o adevarata maternitate de stele, aflata intr-o galaxie vecina cu Calea Lactee, Marele Nor Magellanic.
Imaginea obtinuta recent de Hubble prezinta regiunea centrala a nebuloasei, straluncind puternic. Norii de gaz si praf sunt luminati puternic de radiatiile produse in urma exploziilor stelelor masive din regiune, transformate in supernove.

Ramasitele supernovelor vizibile in aceasta imagine extraordinara includ si urmele lui NGC 2060, cel mai stralucitor pulsar descoperit pana acum, localizat, fata de centrul imaginii, in sus, spre stanga.
Aceeasi imagine include si vestigiile supernovei SN 1987a, cea mai apropiata astfel de explozie de Terra, care a fost observata vreodata, de la inventia telescopului, in secolul al XVII-lea, noteaza Space.com

Atat Hubble cat si alte telescoape si-au indreptat in mod regulat instrumentele catre aceasta explozie cosmica care a avut loc in 1987, fiecare vizita noua aratand cum unda de soc creata de moartea stelei ilumineaza norii de gaz din jur.
Nebuloasa Tarantula are, pe langa aceste ramasite ale unor sori uriasi, si aglomeratii intregi de stele nou-nascute care cresc datorita rezervei de hidrogen care abunda in norii nebuloasei.

Aceste stele aflate inca in copilarie stralucesc extrem de puternic in spectrul ultraviolet, ceea ce face ca norii de gaz din jur sa fie energizati si sa se aprinda sangerii. Lumina este atat de intensa, incat, desi se afla la circa 170.000 de ani lumina de noi si in afara Caii Lactee, nebuloasa Tarantula este vizibila si cu ochiul liber, intr-o noapte cu cer senin si intunecata.

Desi este foarte departe, nebuloasa este cel mai luminos obiect ceresc de acest tip pe care astronomii l-au observat in regiunea noastra de Univers, mai scrie Space.com
Un grup compact si foarte luminos de stele, numit RMC 136, se afla in zona din stanga si in sus fata de regiunea fotografiata de Hubble, si este sursa a mare parte din radiatia responsabila pentru aceasta imagine multicolora. Pana de curand, astronomii dezbateau sursa radiatiei care lumineaza atat de frumos nebuloasa: o aglomerare stele sau un tip necunoscut inca de cateva super-stele, de mii de ori mai mare decat Soarele.

 In ultimii douazeci de ani insa, pe baza detaliilor suprinse de Hubble si cea mai noua generatie de telescoape terestre, astronomii au putut concluziona ca este vorba despre o aglomerare de stele.

Bogdan Enache

SURSA:  http://stiri.rol.ro/hubble-ne-incanta-din-nou-priviti-nebuloasa-tarantula-691239.html

4 comentarii:

  1. Ce imagine superba! Iti umpli ochii cu privelistea aceasta, iti inchizi ochii, si apoi plutesti. Este minutat!

    RăspundețiȘtergere
  2. superba imaginea la fel ca creatiile tale si mie-mi plac esarfele,din matase am foarte multe imi place sa le combin la tinuta mea,dau o nota de eleganta ,de feminitate,ce faci tu e o arta ,se bucura ochiul la paleta de culori pe care o folosesti,iti marturisesc ,ca chisr daca resursele financiare imi sunt mai reduse ,de cate ori intru intr-un second imi sare ochii pe cate o esarfa ce in magazine probabil ar costa o groaza de bani,imediat ma gandesc la ce as putea sa o asortez,felicitari pt imaginatie si mersi de vizita

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Gratziela ,multumesc Doinitza !

    RăspundețiȘtergere